Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Teljebäck (s): Fokusera på de verkliga problemen

Annons

"Jag vill inte ha en skola där alla håller tyst när läraren talar. Jag vill ha en skola där alla är tysta när någon

talar."

Det sade en fackligt förtroendevald metallarbetare till mig på 1980-talet när vi arbetade med samverkan mellan skolan och arbetslivet. Det handlar inte om en ensidig auktoritär skola. Det handlar om en skola där alla har respekt för varandra, där läraren är central men inte den enda aktören, där elever och föräldrar ska vara medaktörer.

Skolan har problem. Det är vi överens om. Jag skulle vara försiktig med att, som Roger Haddad påstår, att det enbart är socialdemokraternas fel. Jag skulle inte heller slå mig för bröstet och säga att allt kommer att lösa sig med den nuvarande majoritetens politik.

Vi socialdemokrater är i en process där vi söker och prövar nya vägar. Det är därför vi har ett rådslag om skolan. Vi vill att många ska kunna vara med och forma den framtida skolpolitiken både i riket och här i Västerås. I de diskussioner vi har haft hittills har några saker kommit fram.

Ett av de största problemen i dagens skola är arbetsmiljön för elever och personal. Klasserna är för stora och stökiga. Både elever och personal behöver en arbetssituation där det är arbetsro i skolan men där det också finns utrymme för kreativitet och initiativkraft från eleverna.

Många elever når inte kunskapsmålen. Vi måste tidigt fånga upp de elever som har svårigheter i skolan och ge dem ett bra stöd för att nå målen. Stödundervisningen är viktig och den måste bli bättre.

Många elever har engagerade föräldrar som ställer upp och hjälper till med de olika studieuppgifterna men det finns också föräldrar som inte har ork eller förmåga att ställa upp för sina barn.

Vi är oroliga för att de nedskärningarna som på nationell nivå gjorts i vuxenutbildningen kommer att få genomslag i Västerås när den kommunala ekonomin blir sämre.

Det vårdnadsbidrag som nu planeras från den borgerliga majoriteten kommer att bli en gökunge som kommer att undergräva förskolans verksamhet.

Nej, Roger Haddad, vi har inte alla lösningar färdiga. Det socialdemokratiska förtroenderådet kommer den 10 november att anta en skolpolitisk plattform som underlag för fortsatt diskussion i vårt parti.

Det som gör mig bekymrad är tonläget från Haddads sida. Om man är så säker på att man gör rätt är risken stor att man kommer att misslyckas och vad har vi vunnit då?

Låt oss lyfta fram möjligheterna i dagens skola och fokusera våra insatser på de verkliga problemen, de går att lösa.

Anders Teljebäck

ansvarig för socialdemokraternas skolrådslag i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons