Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Teljebäck (S): Folkpartiet mörkar om skolan

Ragnhild Källberg lovordar den borgerliga regeringen i VLT den 8 oktober men verkar ha glömt en liten detalj: Staten kapar stödet till gymnasieskolan, med början redan nästa år.

Annons

De resurser staten ger med ena handen till kommunerna för att satsa på skolan är i princip samma pengar man tar tillbaka med andra handen när de drar tillbaka statsbidrag till gymnasieskolan.

Endast i Västerås kommer detta att innebära en minskning på 10 miljoner kronor till gymnasieskolan nästa år. Detta skulle ha slagit hårt på gymnasieskolan om vi inte i budgeten täckt upp de förlorade statsstöden. 2015 är den statliga besparingen nästan 30 miljoner kronor – en minskning som slår direkt mot den kommunala ekonomin.

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har reagerat på neddragningen och menar att regeringen inte kunnat bevisa att det nya gymnasiet blir billigare än det gamla. Den borgerliga regeringen har kört över SKL i denna fråga och visar därmed hur de ser på vikten av god utbildning och bra lärare.

Det rimliga vore att Källberg och de borgerliga ledamöterna i riksdagen, Roger Haddad (FP) och Staffan Anger (M), driver denna fråga mot den regeringen.

Källberg pekar också på den satsning med 15 miljoner extra kronor till lärarlöner som görs i Västerås. Jag kan bara konstatera att de 15 miljonerna i extra satsning på lärar-löner kommer nu, med en rödgrön ledning.

Under förra mandatperioden med alliansstyre tillfördes inte en enda krona extra till lärarlöner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons