Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Teljebäck (S): Livslångt lärande en självklarhet

Annons

Den borgerliga oppositionen ställer en retorisk fråga till mig. Det finns inget frågetecken kring det livslånga lärandet för alla. För mig är det en självklarhet.

I Västerås bedrivs i dag en omfattande vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, såväl inom teoretiska utbildningar som inom yrkesutbildning. Dessa utbildningar är öppna för personer med funktionsnedsättningar på lika villkor som för alla andra.

Jag kan konstatera att vi är överens om att höja utbildningsnivån för personer med funktionsnedsättning. Det är prioriterat och måste ske på bred front. Det handlar om det livslånga lärandet från förskolan hela vägen till vuxenutbildningen. Detta för att ge personer med funktionsnedsättning en bra start att komma ut på arbetsmarknaden.

När Västerås stad upphandlar vuxen-utbildningar ska dessa vara tillgängliga för alla. Men det är klart att det kan finnas andra hinder för den enskilde som gör att man inte vågar ta steget.

Osäkerhet om ekonomiska och andra villkor kan vara orsaker men det kan finnas fler. Det är därför en gemensam uppgift för oss alla att motivera vuxna med funktionsnedsättningar att studera. Här spelar stadens Vuxenutbildningscentrum en viktig roll för att på rätt sätt ge stöd åt dem som söker sig dit.

Men vi rödgröna är inte nöjda. Vi kommer att driva på så att vi ytterligare förbättrar vårt arbete med att ge alla möjlighet till utbildning.

För oss är jobb åt alla prioriterat. Vi har redan fattat flera beslut som ska underlätta för personer med funktionsnedsättning att kunna arbeta i stadens verksamheter.

Västerås stad har varit bra på att ta ett ansvar och har inom ramen för arbetsmarknadsavdelningen ordna arbete för personer med nedsatt arbetsförmåga. Men när det gäller stadens ordinarie verksamhet brister det.

Kommunfullmäktige har därför på rödgrönt initiativ beslutat att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda hur fler personer med funktionsnedsättningar ska får arbete i stadens olika förvaltningar.

Det är ett exempel på hur vi med politiska beslut kan underlätta för personer med funktionsnedsättning att få arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons