Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Teljebäck (S): Skolomställning kräver politiskt ledarskap

Omställningen av grundskolorna i Västerås är nödvändig. Skolans pengar ska i större utsträckning gå till lärare och annan ­personal än till tomma lokaler.

Annons

Samtidigt väcker nedläggning av skolor alltid frustration hos föräldrar, barn och personal. 

Från oppositionen har vi i grundskolenämnden efterlyst en långsiktig plan för omställning av skolorna i Västerås. På det senaste nämndsammanträdet fattades också beslut om att en sådan plan ska tas fram. 

Välkommet men för sent. Hade den moderatstyrda majoriteten visat politiskt ledarskap hade det redan för ett par år sedan funnits en sådan plan. 

Mikael Damsgaard (M) med flera kastar ut dimridåer i VLT och anklagar oppositionen för att bekänna färg sent. Vi trodde att det var den styrande majoriteten som skulle ta ansvar och lägga förslag som sedan vi i oppositionen skulle reagera på! 

Det var först före jul som det akuta läget på Lillhagaskolan och Emausskolan presenterades. Inte vid något av de efterföljande mötena har majoriteten ”satt ned foten”. Vi tar gärna över och kommer att göra det vid nästa val. 

Det är viktigt att föräldrar engagerar sig för sina barns skolgång och ser det som -naturligt att de undersöker alla möjligheter. 

Vi blev mycket förvånade när vi fick klart för oss att Lillhagaskolan efter nedläggning ska omvandlas till en fristående skola. Det som fick oss att reagera är att en företrädare för föräldragruppen sagt till Radio Västmanland att de har ”full uppbackning från alliansen” för att driva skolan vidare som en fristående skola. Resultatet av nedläggningen skulle därmed innebära att det inte blir någon besparing. 

För oss som socialdemokrater är en av de viktigaste skolpolitiska frågorna att det finns allmänna skolor med hög kvalitet nära eleverna så att man inte behöver välja en fristående skola. I det läget var det naturligt för oss att rösta för en allmän skola på Lillhaga. Fristående skolor har bidragit till en vitalisering av skolan i Sverige och har kommit för att stanna men de får aldrig bli det enda alternativet. 

Vi tycker den nuvarande friskolelagstiftningen är naiv och omdömeslös. Statliga tjänstemän fattar beslut om tillstånd för fristående skolor, men det är kommunerna som ska betala. Vi tycker att kommunerna ska ha ett större inflytande över etableringen av fristående skolor. Det nuvarande systemet är ett slags fri dragningsrätt av skattebetalarnas pengar. I slutändan är det ändå kommunpolitikerna som ställs till svars för hur skolan fungerar i kommunen. 

Är Mikael Damsgaard med flera beredda att tillsammans med oss verka för en förändring av lagen så att vi kommunpolitiker kan ta ett helhetsansvar för skolans utveckling i staden? 

Anders Teljebäck

andre vice ordförande grundskolenämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons