Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersson Elfgren (m): Bekämpa narkotikan!

Annons

Juha Rundgren (v) har helt rätt i att vi måste arbeta mer förebyggande för att hindra folk att hamna i missbruk. Det sparar inte bara lidande utan även ekonomiska resurser.

Men det Rundgren kanske medvetet missar är resultatet av den narkotika- politik som hans parti stå för. Om vi gör det tillåtet att bruka narkotika, vilket vänsterpartiet vill om vi ska tolka deras riksdagsbeslut, deras partistyrelses uttalande och deras kongressbeslut, minskar det polisens möjlighet att komma åt narkotikan.

Det är beklagligt då denna restriktiva lagstiftning som riksdagen röstat fram hjälper till att upptäcka missbruk bland unga, underlättar polisens kontroll och ser till att människor kommer till vård och behandling.

Ett konkret exempel: Låt oss säga att polisen vet att det förekommer narkotika på en krog och därför väljer att göra en razzia mot stället. Personerna med narkotika på sig, som märker vad som håller på att hända då poliser stormar krogen, kastar snabbt de droger de har på sig på golvet eller stoppar dem i munnen. Polisen som inte kan ingripa mot eget bruk av narkotika får gå hem tomhänt och personerna som missbrukar slipper rättsliga påföljder. Vi får inte veta om de hade för avsikt att bruka drogen själva eller sälja den vidare till någon på krogen. Även om polisen kan identifiera narkotikapåverkade personer kan de inte ingripa på något vis, eftersom själva bruket av narkotika är lagligt i vänsterpartiets Sverige. Det är inte en restriktiv narkotikapolitik och troligtvis inte en framgångsrik sådan heller.

Vägen till att bekämpa narkotikan borde vara självklar. Det handlar inte om att göra eget bruk tillåtet som vänsterpartiet vill utan om att ge resurser till rättsväsendet att bekämpa narkotikan. Polisen gör en insats när unga människor på väg i missbruket grips och kan stoppas.

Mikael Andersson Elfgren (m)

ledamot Landstinget Västmanlands folkhälsoutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons