Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersson Elfgren (m): Farligt om v får påverka om narkotika

Annons

Sverige har en stolt tradition av en restriktiv narkotika politik, riksdagen drev 1988 igenom narkotikakonsumtionsförbudet. Detta skärptes 1993 under den borgerliga regeringen så att polisen fick möjlighet att kräva urin- eller blodprov som bevis på att olovligt narkotikabruk ägt rum.

Idag tar polisen uppemot 30 000 prover årligen när det gäller eget bruk och ytterligare drygt 10 000 prover när det gäller drograttfylleri. Innan den här lagstiftningen kom på plats var det olagligt att ha knark i fickan, men lagligt att ha det i kroppen.

Även om polisen kunde identifiera narkotikapåverkade personer kunde de inte ingripa på något vis, eftersom själva bruket av narkotika ju var lagligt.

Vänsterpartiets historia är inte en historia full av solsken och det gäller även narkotikan. Båda dessa lagar som hjälpt till att bekämpa narkotikan röstade vänsterpartiet emot.

Senast i år på vänsterpartiets kongress i Norrköping tog partistyrelsen följande uttalande som svar på två motioner om narkotikafrågor. "Partiet har sedan 1988 inte intagit någon annan ståndpunkt än att kriminaliseringen av det egna bruket av narkotika är olycklig och partistyrelsen finner ingen anledning att förändra detta ställningstagande"

Debatten angående motionerna avslutades med omröstning som resulterade i att partistyrelsens svar antogs. Utgången var tydligt med 132 för partistyrelsens linje och 67 emot.

Det betyder att vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som inte står för att all befattning med narkotika ska vara olaglig.

Om man ska dra vänsterpartiets åsikter till sin spets hade det alltså varit lagligt att inneha knark och att bruka det. Tror oppositionen på allvar att det leder till att färre missbrukar?

Jag är rädd för ett accelererande missbruk och därmed att också fler, främst unga smittas om denna politik får genomslagskraft i Landstinget Västmanland men framför allt i riksdagen där vänsterparitet kommer att få stort inflytande om vänsterkartellen får majoritet efter valet 2010. Tänk er en vänsterpartistisk folkhälsominister eller annan minister som helst för den delen som säger att eget bruk av narkotika inte ska vara olagligt.

Jag vill inte tänka på konsekvenserna av detta.

Mikael Andersson Elfgren

ledamot i folkhälsoutskottet

i Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons