Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Porswald (mp): Det behövs en lag mot läkemedelsvanvård, en Lex Gulli!

SVT-programmet "Uppdrag granskning" berättade nyligen om Gulli Johansson, som förlorat elva år av sitt liv på grund av att biverkningar av läkemedel med största sannolikhet gav henne demensliknande symtom.

Annons

Berättelsen hade i Gullis fall ändå på sätt och vis ett lyckligt slut. Hon vaknade ur sitt läkemedelsrus när hon var så dålig att hon inte längre kunde svälja några läkemedel. Ingen vet hur många Gulli det finns i Sverige idag.

Av alla äldre som läggs in akut på sjukhus har upp till en femtedel drabbats av biverkningar av olika läkemedel. Dödligheten i denna patientgrupp är avsevärt större än i andra typer av patientgrupper. I genomsnitt har dessa patienter tio olika läkemedel, många har ännu fler. De får för höga doser eller läkemedel som är olämpliga, med biverkningar som följd.

Enligt Socialstyrelsen får var fjärde patient får direkt olämpliga mediciner. Ofta görs ingen samlad bedömning av de läkemedel patienten har och hur de påverkar varandra.

Idag har Socialstyrelsen ansvaret för tillsynen av läkemedelsanvändningen inom vård och omsorg. Det innebär att man ska bevaka, följa upp och utvärdera hur behandlingsrekommendationer, riktlinjer och vägledningar följs och verkställs inom vård och omsorg när det gäller läkemedelsanvändning. Resurserna till Socialstyrelsen för att man ska kunna uppfylla sitt tillsynsansvar inom läkemedelsområdet måste öka.

Satsa på kunskap och kompetens. Så mycket som 40 procent av äldreomsorgens personal saknar i dag yrkesutbildning och endast en mindre andel får kompetensutveckling om äldres läkemedel och dess biverkningar. Den särskilda satsning på kompetensutveckling av personalen i äldreomsorgen (Kompetens-stegen) som den förra regeringen införde, men avskaffades av den nya regeringen, måste inrättas igen. Högskoleverket borde dessutom få ett uppdrag att se över läkarutbildningen för att säkerställa tillräcklig kunskap i geriatrik.

Inrätta nationella kvalitetskrav i äldreomsorgen. Läkemedelshanteringen bör utgöra en viktig punkt i detta arbete. Ett krav bör vara att varje kommun har ett särskilt system för säkerhet och kvalitet i sin läkemedelshantering för äldre.

Det behövs mer och bättre omvårdnad. Många äldre behöver självklart sina läkemedel, men läkemedel får aldrig vara en ersättning för en omtänksam och omsorgsfull vård. Det behövs en Lex Gulli, en lag mot läkemedelsvanvård. Det vill säga att personal inom vården enligt lag ska vara skyldig att anmäla läkemedelsvanvård till Socialstyrelsen.

Andreas Porswald

kommunalråd

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons