Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Porswald (mp): ­Konsumentfrågorna är i fokus

Annons

Det har pågått en snedvriden debatt i VLT av den förra socialdemokratiska konsumentnämndsordföranden Solveig Ingemarsson (s) om att konsumentnämnden är nedlagd. Det är rätt så långt att konsumentnämnden med fem ordinarie politiker och tre ersättare är nedlagd. Men i stället har det bildats en miljö- och konsumentnämnd med sju ordinarie och sju ersättare. Vi har fortsatt med samma ekonomiska resurser som tidigare, 3,1 miljoner kronor för konsumentverksamheten.

Konsumentfrågorna är i fokus i Västeråsalliansen och vi har helt och fullt fortsatt med den gamla konsumentnämndens verksamhetsplan för 2007 med inriktningsmål och effektmål för verksamheten.

I dag ställs allt högre krav på konsumenternas kunskaper eftersom valmöjligheterna ökar, teknikutvecklingen går allt snabbare och marknader avregleras och handeln över gränserna ökar. Konsumenterna har en nyckelroll som vi vill stärka då de med sina val kan bidra till en långsiktigt hållbar utveckling. Det är viktigt att fortsätta det framgångsrika förebyggande arbetet och erbjuda västeråsarna, företagarna och intresseföreningar information och utbildning. Konsumentvägledningen är av stor betydelse och det har märkts genom att allt fler ärenden berör reparationer i bostäderna, samt köp av bostad. Därefter är IT- och telefoni, samt hemelektronikärenden viktiga att ge stöd till och rådgivning vid köp och reklamationer

Antalet personer som kontaktar budget- och skuldrådgivarna är fortsatt högt och vi vill fortsätta att vara tillgängliga och ge stöd och service för västeråsare som behöver budget- och skuldrådgivning.

Hållbar konsumtion för hushållen innebär konsumtion av varor och tjänster som uppfyller människors behov och ger ökad livskvalitet samtidigt som konsumtionens negativa påverkan på hälsa och miljö minimeras till förmån för en rättvis global utveckling.

Det är viktigt att fortsätta utveckla och bevaka EU:s och riksdagens ambitioner på konsumentområdet. Vi vet att klimatfrågan är på agendan såväl globalt som nationellt och lokalt. Miljö- och konsumentnämnden kommer att bistå med kunskap, utbildning och fakta som berör konsumtionens betydelse för hållbar utveckling och klimatförändringen.

Vi ser flera utvecklingsfaktorer de kommande åren och som nybliven ordförande är jag imponerad över personalens kunnighet och engagemang för verksamheten. Detta bådar gott inför framtiden. Vi sätter konsumentfrågorna i fokus och skall återigen skaka liv i -Handla för framtiden-projektet-, där vi skall samverka med företag, livsmedelshandeln, och med västeråsarna.

Andreas Porswald

ordförande miljö- och konsumentnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons