Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Porswald (mp): Politiska lösningar krävs mot växthuseffekten

Annons

De flesta inser det allvarliga i klimathotet. Hela hösten och vintern har media speglat hotet mot jordens klimat. Polarisarna smälter, forskarna träffas i Paris och påtalar att uppvärmningen av jordens medeltemperatur går snabbare än prognoserna har visat. Lösningarna är enligt min mening framförallt politiska. Det är väldigt bra om den enskilda individen försöker bättra sig, men det är framförallt politikernas ansvar att minska utsläppen och sätta ett regelverk för utsläppen, både på en global arena, inom EU och i Sverige!

Efter rapporten från FN:s klimatpanel i december sade statsminister Fredrik Reinfeldt att -mest måste göras i andra länder- och nämnde USA, Brasilien och Afrika som exempel. Samtidigt sade USA:s energiminister att -bidragen från oss är små om man ser på hela världen sammantagen-.

Det klingar falskt att säga att vi inte behöver göra något i Sverige för att minska utsläppen. Med svensk forskning, teknikutveckling och kunskap kan nya jobb skapas i den -gröna sektorn- för framställning av bioenergi. Solcellsforskningen är i framkant i Sverige, men tyvärr saknas det riskkapital. Biogas- och etanolframställning i främst större anläggningar har utvecklats i Sverige med ny teknik och framtidsoptimism.

Det är ynkligt att skylla ifrån sig på det sättet som USA gör, som står för nästan en fjärdedel av världens utsläpp av klimatgaser. De rika länderna har skapat problemet. Det är de rika länderna som har pengar och tekniken för att lösa problemen.

- Vi kan utveckla bränslesnålare bilar. Det gör Toyota och Volkswagen, men inte Saab och Volvo, eftersom våra förmånsbilregler gynnar stora törstiga bilar.

- Vi kan utveckla alternativa bränslen, som Sverige är duktigt på, både när det gäller etanol och biogas!

- Vi kan ersätta fossil elkraft och värme med vindkraft, solvärme och biobränslen. Det fungerar i stor skala och byggs ut i rasande takt. I Tyskland producerade vindkraften förra året över 30 TWh, motsvarande åtta Barsebäcksreaktorer. I Sverige var det bara 1 TWh. Sverige är däremot världsledande på biobränslen, mycket tack vare att det gynnats av en koldioxidskatt.

Den snabba ökningen av lastbilstrafik kan bromsas upp och minskas med exempelvis införande av en kilometerskatt. Alltför många varor transporteras onödigt långt och med lastbil i stället för båt eller tåg.

Det behövs ingen särskild ny teknik. Får vi fart på miljöteknikexporten av solceller, vindkraft, biogasteknik och så vidare kan Sverige bli en tätnation i den ekologiska omställningen. Det som behövs är vilja och envishet. Det är möjligt att vi kommer att få ställa om livsstil en smula för att få ner utsläppen. Men det är ingenting mot den omställning av livsstil som krävs om vi ingenting gör!

Andreas Porswald

Kommunalråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons