Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Porswald (mp): Smartare konsumtion är bättre för klimatet

Annons

I samhällsdebatten vad gäller klimatförändringen diskuteras mycket hur tekniken skall lösa problemen. Det handlar om förnyelsebara bränslen, effektiviseringar och omställningar av energisystemen. Allt detta är självklart viktigt, men det vi kanske inte reflekterar över är hur vi konsumerar tjänster och hur det påverkar växthuseffekten.

Ibland annat Stefan Edmans bok Biffen, bilen och bostaden påvisar författaren via statistik från Statistiska centralbyrån att konsumtion av böcker, biobesök, konserter, teater eller friskvård är tio gånger klimatvänligare än att köpa materiella prylar. Naturligtvis skall vi byta ut den energislukande frysen och diskmaskinen till klimatsmartare och energisnålare.

Min reflektion är att vi behöver diskutera och reflektera över livsstilar och de kommande utmaningarna som krävs att varje svensk måste klimatbanta från cirka. 6000 kilo koldixiod per person till cirka 2000 kilo koldioxid, enligt den internationella klimatpanelen IPCC.

Vi människor behöver andhämtningspauser och en meningsfull fritid och den kulturella konsumtionen är därmed mycket viktig för bland annat ett attraktivt Västerås. Satsningen på konserthuset och nya arenorna på gamla Rocklundaområdet är viktigt för utvecklingen av Västerås som en kultur- och idrottsstad! Fler upplevelsebaserade aktiviteter i Västerås med konserter, idrott och konstutställningar gör gott för själen och klimatet!

De nya jobben i framtiden kommer till stor del från tjänstesektorn och bidrar till ökad sysselsättning. Konstnärer, friskvårdsföretagare, bokhandlare, biovaktmästare, idrottsrörelsen, konsertarrangörer och andra kulturarbetare är kanske minst lika viktigt för en klimatomställning som energirådgivare, trafikplanerare och klimatcoacher på arbetsplatserna!

Andreas Porswald

kommunalråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons