Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Rung: Alla får inte del av den goda ekonomin

Annons

Socialdemokraterna sviker om LSS

Är bilden dyster för den personliga assistansen?Foto: Janerik Henriksson/TT

I ett debattinlägg, på vlt-debatt den 6 november 2017, skriver ett antal lokala företrädare för det socialdemokratiska partiet bland annat att stora skattesänkningar inte kommer att vara gratis och att Socialdemokraterna i stället har prioriterat ansvarsfulla investeringar i samhällsbygget och då valt bort ofinansierade skattesänkningar.

Artikelförfattarna konstaterar därefter att det för Socialdemokraterna är självklart att alla i Sverige ska märka när ekonomin går bra. Det är allt en sanning med modifikation.

I det socialdemokratiska samhället finns det, i vart fall, en grupp som den senaste tiden har fått se sin trygghet försvinna och sin vardag att fullständigt raseras. Jag tänker så klart på alla dem som har behov av personlig assistans för att över huvud taget kunna leva ett, som i någon mån kan anses, värdigt liv.

Hela tanken med den reformen var att komma ifrån institutionsboenden och i stället låta alla dessa människor få en chans att leva ett liv på ungefär de villkor som vi andra lever våra liv. Det som nu har skett och det som alltjämt sker när det gäller den personliga assistansen kommer helt omöjliggöra för en stor grupp människor att leva värdiga och fria liv.

Det här är en konsekvens som definitivt inte står i överensstämmelse med att alla ska få del av den goda ekonomin. Den står heller inte i överensstämmelse med det framtidskontrakt som arbetades fram under partiets kongress eller partiets ledord var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Det är därför anmärkningsvärt hur ett parti med den grundinställning om solidaritet som Socialdemokraterna företräder nu överger en av de svagaste grupperna i samhället.

Den personliga assistansen håller för stunden på att helt monteras ned. Redan före domen den 13 juni från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) kunde vi se hur Försäkringskassans praxis plötsligt ändrades till det sämre.

Allt fler fick avslag på sina ansökningar eller i vart fall kraftiga neddragningar. Detta helt utan att några egentliga lagändringar skett. Regeringen tillsatte en utredning, som just nu arbetar med frågan, men av direktivet till utredningen har tydligt framgått att det är fråga om att göra besparingar inom den personliga assistansen.

Som om denna utveckling inte var nog har Försäkringskassan tolkat den senaste domen från HFD som att ytterligare indragningar av den personliga assistansen är att vänta. Där har regeringen efter en lång tystnad till slut vaknat och ska nu snabbutreda konsekvenserna av den senaste domen.

Det är givetvis glädjande. Men även om regeringen skulle lyckas ändra effekterna av den senaste domen från HFD ändrar det inte på de problem som funnits redan innan den domen.

Dessutom väntar ytterligare avgöranden i HFD på detta område och som ytterligare riskerar att försämra den personliga assistansen. Det sagda gör att det är en mycket dyster bild som måste målas upp när det gäller den personliga assistansen.

Försämringarna tycks ha kommit för att stanna. Med tanke på direktivet till LSS-utredningen är inte mycket positivt att vänta med denna utredning. Det mest anmärkningsvärda är dock ändå hur en socialdemokratisk politiker kan sova gott med vetskapen om att några av de svagaste i samhället kommer att få det än sämre samtidigt som det hävdas att alla ska få del av den goda ekonomin.

Andreas Rung

Läs mer: Debatt: S: LSS behöver fungera bättre

Debatt: L: På bekostnad av assistansersättningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons