Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anger och Frank: Så görs Sverige till föredöme inom klimatpolitiken

Världens efterfrågan på energi och el ökar kraftigt, mycket beroende på Kina och Indien. Fossila bränslens negativa miljöeffekter samt stigande energipriser gör därför kärnkraft till ett alternativ för allt fler länder.

Annons

Kinas årliga ökning av koldioxidutsläpp motsvarar 5-7 gånger Sveriges totala utsläpp per år. Kärnkraften i Sverige har minskat våra koldioxidutsläpp till hälften (60 miljoner ton koldioxid) jämfört med motsvarande koleldade kraftverk.

Varje kolkraftverk som byggs i samma storlek som det kommande finska kärnkraftverket kommer att släppa ut tio miljoner ton koldioxid per år jämfört med kärnkraftens inga utsläpp.

Sveriges samlade koldioxidutsläpp från fossila bränslen ligger på 50 miljoner ton årligen.

Klimatberedningen är överens om att klimatförändringen är det övergripande hotet och att framtida val av energislag måste möjliggöra kraftiga begränsningar av utsläppen av koldioxid. Klimatberedningen är även överens om att den svenska elförsörjningen i stort är koldioxidfri.

Två länder, Kina och USA, samt skövlingen av regnskog står tillsammans för 50 procent av dagens koldioxidutsläpp. Sveriges bidrag är 0,18 procent och skulle vara det dubbla utan kärnkraft.

Klimatberedningen beskriver i sin rapport att under perioden 1970-1990 minskade utsläppen av koldioxid i ännu högre takt jämfört med utvecklingen efter 1990. Minskningen var hela 30 procent samtidigt som energianvändningen totalt ökade kraftigt i landet. Detta tack vare övergången från olja till el i samband med utbyggnaden av kärnkraften.

Sverige har idag lägre utsläpp av koldioxid per person än de flesta industriländer, trots att vi har en hög energiförbrukning per person till följd av en omfattande elintensiv industri.

I Sveriges krav från EU på neddragning av koldioxidutsläppen till 2020 räknas bara det som släpps ut i landet, inte på det som exporteras eller importeras i form av el eller varor. Målet för internationell forskning om nästa generations teknologi är att ny, säkrare och billigare kärnkraft ska introduceras på marknaden till 2030.

Klimatberedningen noterar att Sveriges historiska målsättning om att vara en föregångare i den internationella klimatpolitiken har lett till framsteg. Sverige har kunnat bryta det negativa sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläppen av koldioxid. Detta ska även fortsatt vara målsättningen.

Sverige behöver både ersätta de nuvarande kärnreaktorerna som att bygga nya för att vi i fortsättningen själva ska kunna trygga vår energiförsörjning, välfärd och tillväxt samt fortsätta utveckla Sverige till att vara ett föredöme inom klimatpolitiken.

Staffan Anger (m)

riksdagsledamot

Harry Frank

medlem av Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons