Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångkraftverket - en del av upplevelseindustrin

Annons

I VLT har man under perioder kunnat följa Ångkraftverkets utveckling från något som sedan 1990-talet till det yttre varit en mindre attraktiv byggnad till något som borde kunna bli en stolthet för Västerås.

Under 2002 var vi några personer som bildade Ångkraftverkets Vänner när vi såg det stora förfall som då började ske med det gamla fina Ångkraftverket som stod där intakt med hela sitt tekniska innehåll - en unik byggnad i hela Norden. Kopparn hade visserligen börjat "få fötter", men sådant går att åtgärda, värre är det med all "negative campaigning" som förekommer från olika håll.

När vi startade hade planerna för Centrala Mälarstranden kommit - vi såg bebyggelsen närma sig från två håll, Lillåudden och Östra Mälarstranden. Mittemellan låg Ångkraftverket som vi såg som en möjlighet att utveckla till något positivt för Västerås, att stå som ett monument över en svunnen tid. Bara förfall fanns inte i vår sinnevärld.

Ett av våra argument var dess-utom: när nu den "gamla industrin" inte växer utan snarare minskar, var skall alla människor få "meningsfull sysselsättning". Det enda alternativet vi såg var "den nya industrin, upplevelseindustrin", där skulle Ångkraftverket få bli navet. Dåvarande landshövding Jan Rydh hade "krattat i manegen" genom att som sin sista tjänste-uppgift den 31 december 1999 skriva under en byggnadsminnesförklaring av hela området.

Både före och efter har det givits förslag till innehåll i byggnaden. Bland härförarna kan nämnas Åke von Sydow och VLT:s egen kulturredaktör Kersti Bergold, som ur olika aspekter givit många idéer om ett innehåll. Problemet har hela tiden varit: vem tar ansvaret för ett förverkligande? Detta ansvar verkar nu Peab ta. Jag har svårt att tänka mig en seriös byggare som inte har ett helhetsperspektiv innan man sjösätter ett projekt.

Västerås saknar intressanta besöksmål för att passa in i upplevelseindustrin. För någon vecka sedan fick vi en intressant jämförelse med Eskilstuna, där man har en mängd besöksmål som också är uppbackade av en alert turistorganisation.

Utom äventyrsbadet - som är Peab:s egen idé - och som är den del som troligen är mest publikfriande - vill man bygga in ett akvarium. Till dessa delar hör också två 25 meters simbassänger, lokaler för japanskt- och romerskt bad liksom lokaler för friskvård med mera.

Vår medverkan är att försöka göra Ångkraftverkets intakta och unika innehåll till ett museum i världsklass där vi kan plocka in tre för mänskligheten viktiga områden: vatten, energi, miljö. Med en fantastisk byggnad och med dessa ämnen går det att skapa en mängd intressanta utställningar som också borde locka en stor publik. Dessa tre områden borde även passa för det Science Center som planeras in i byggnaden. Allt detta skall göras i samverkan med Mälardalens högskola och, som vi hoppas, med svensk industri.

Låt denna satsning bli första steget i utvecklingen av ett nytt Västerås där vi även kan utveckla vår lokala historia, från vikingatiden med Anundshög i centrum till vår industriella historia, så att den vision som kommunalrådet Ulla Persson framförde i VLT den 19 januari kan bli verklighet: "I dag är det många som säger: Västerås - ja den staden har jag åkt igenom. I fram-tiden hoppas jag att folk ska tänka på Västerås som en positiv, framtidsinriktad stad med upp-levelseindustri som signum".

I dessa framtidsvisioner passar "det nya Ångkraftverket" väl in. Ta bort alla kopplingar till "gnällbältet" - se framåt.

Karl Axel Jakobsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons