Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angrip alkoholproblemen på rätt sätt

Annons

Globaliseringen - människors ökade rörlighet, öppnare gränser och den nya informationstekniken - har minskat den traditionella alkoholpolitikens effektivitet. Höga svenska skatter på alkohol i kombination med omfattande möjligheter till gränshandel har gjort att den offentliga kontrollen av alkoholförsäljningen har begränsats.

Alkoholskador ökar och ungdomsfylleriet tilltar. Var sjätte gravid kvinna konsumerar alkohol på ett sätt som kan vara skadligt för barnet. En globaliserad värld kräver att vi stärker kampen mot alkoholens skadeverkningar. Samhället måste driva en politik som liksom hittills har haft som syfte att bekämpa alkoholskadorna.

I flera viktiga inlägg i VLT efterfrågas kommunpolitikernas ansvar och att åtgärder ska vidtas. Jag kan bara hålla med de personer som menar att kommunpolitikerna har ett ansvar, att med de instrument som finns, försöka hindra att fler personer skadas och drabbas av alkoholens verkningar. Men det jag saknar och det jag efterfrågar är inte den typ av förslag som Thure Jadestig (s) redogör för i VLT den 19 juli.

Detta handlar om sociala problem och det handlar om människor som av olika anledningar tar till supen. Jag menar att alla inlägg hittills kommit med förslag på avskräckande metoder, informationsinsatser och olika typer av sanktionsåtgärder. Vi angriper inte problemet på detta sätt. Vi ställer oss inte frågan varför vi dricker så mycket?

Svensk mat- och dryckeskultur i all ära, men här handlar det om en helt annan typ av konsumtion. Hur ser samhället ut i dag - där ungdomar starkt påverkas av medierna och av sitt utseende, där många saknar kamrater att leka med efter skolan. En annan grupp är långtidsarbetslösa personer eller personer som har social problematik - som besvärliga familjeförhållanden.

Ensamhet, arbetslöshet, skönhetsideal, stress i skolan, en känsla av uppgivenhet inför möjligheten att få ett arbete eller att få en god levnadsstandard är några bland flera förklaringar till att bruket av alkohol blir massivt och till slut går över i missbruk. Så mycket att det övergår till ett beroende och till slut allvarliga skador som kostar samhället stora resurser.

Jag välkomnar Thure Jadestigs och andra debattörers inlägg i denna viktiga socialpolitiska debatt, men vi får inte vara rädda för att ställa de obehagliga frågorna och försöka angripa problemen från roten. Först då kan vi arbeta på ett tidigt stadium och redovisa långsiktiga folkhälsopolitiska resultat som jag och folkpartiet också vill uppnå.

ROGER HADDAD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons