Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita Muchilwa Wallén: En utmaning för alla

Det sägs att år 2008 var ett utmanande år. Miljöproblemen och finanskrisen i världen har fått många att vakna och inse hur vi är beroende av varandra. De flesta handlingar påverkar andra, direkt eller indirekt.

Annons

Vad menar man egentligen med begreppet finanskris? För de flesta är nog innebörden just nu ganska liktydigt med en vanlig lågkonjunktur. Minskad efterfrågan på varor och tjänster medför att företagen som producerar dessa köper färre varor och tjänster från sina leverantörer.

När leverantörerna kan sälja färre varor och tjänster så köper de färre varor och tjänster från sina leverantörer och så har snöbollen kommit i rullning. Som en oönskad bonus så minskar då alla i kedjan på sin personal. Arbetslösa har mindre pengar i plånboken och efterfrågar färre varor och tjänster i sin tur.

En grundorsak till att bollen kom i rullning har med finansbranschen att göra. Banker lånade ut pengar till personer och företag som nu inte har, i vissa fall aldrig haft, en möjlighet att betala tillbaka. Banker lånar också pengar av varandra enligt system som är så avancerade att det inte går att avgöra risken för att inte få dem tillbaka. Som en följd av detta får personer och företag svårare att låna, vilket ger en minskad köpkraft. Problemet fick inte bara bollen i rullning, utan gör också att den rullar på snabbare än förväntat.

Vad kan vi göra för att motverka detta?

En räntesänkning har gjorts, vilket kan höja efterfrågan. Problemet är att skillnaden mellan riksbankens ränta och bankens utlåningsränta aldrig varit större. Bankerna har ett ansvar att göra omfattande kreditprövning och sedan erbjuda en lägre ränta till kunder med god betalningsförmåga.

Regeringens arbetsmarknadspolitik kan bli verkningslös i sämre tider. Man kan inte "tvinga" någon att ta ett jobb som inte finns, hur mycket ersättningen än sänks. Detta skapar personliga tragedier för de berörda, men också en minskad köpvilja hos alla dem som är oroliga för att bli det. Satsa istället på vidareutbildning, stödåtgärder och en ersättning det går att leva på.

Företagsledare måste tänka långsiktigt. Det som bör premieras i bonussystem är inte maximerad vinst i år utan om företaget är välmående om fem år. I detta perspektiv är det ofta lönsamt att vidareutbilda och omstrukturera, istället för att göra sig av med värdefull kompetens. Ägarna har också de ett stort ansvar att agera via styrelsen för att visa vägen. Bör vinsterna i högre grad investeras i bolaget för att se till så att man klarar sig också i dåliga tider utan att gå i konkurs? Hur ska rimliga löner bestämmas och hur mycket är orimligt? Vad kan staten göra för att stimulera ett långsiktigt ägande till gagn för oss alla?

Spartips för företag: Videokonferenser istället för resor. Skype, e-handel och egna webbsidor kan också bidra till effektivare och billigare kommunikationskostnader.

Spartips för familjer: Ändra på matvanor, köp begagnade saker, mindre köp av onödiga prylar eller lyxartiklar rekommenderas. Man kan cykla, gå, åka buss, köra bensinsnålt eller använda kollektivtrafik för att spara pengar.

Hur kan vi undika samma misstag i framtiden och vem ska de drabbade vända sig till? Nej, lätt är det inte, men tillsammans kan vi bidra till den gemensamma kampen mot finanskrisen och hitta lösningar som ska se till att Sverige mår bra.

Kom igen, Sverige. Det är dags att förenas med världen i kampen mot finanskrisen. Kan vi klara det? "Yes we can!"

Anita Muchilwa Wallén

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons