Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita Muchilwa Wallén: Hela världen är ett mångkulturellt samhälle

Det är bättre att lägga sina resurser på förebyggande åtgärder än att i efterhand försöka bota den skada som skett. Det ökande flödet av flyktingar och illegala invandrare, inte ­bara till Europa utan över hela världen, skapar ekonomiska problem, problem i samhället och främst av allt problem för de som tvingats att fly.

Annons

Det finns dock ett antal möjliga sätt att motverka denna process och hjälpa och skyddar dessa människor.

Människor tvingas på flykt av en mängd olika orsaker. Krig, må det vara inbördeskrig eller krig mellan stater, är förmodligen den främsta orsaken. Kosovo, Rwanda, Burundi, Kongo, Somalia, Sudan, Irak, Afghanistan, Palestina, Moçambique, Liberia, Kambodia, Angola... Listan är lång över stater och områden som drabbats. Orsakerna må vara olika, men resultatet är oftast det samma.

De som skapade problemet tänkte inte på eller brydde sig inte om de långsiktiga konsekvenserna av sitt handlande och behöver sällan eller aldrig ta ansvar för dem eftersom världens ledare inte kommer överrens om hur det ska ske. Världen måste kunna ingripa för att stoppa krig och de skyldiga måste åtalas.

Suveränitetslagen missbrukas allt för ofta och behöver omstiftas. John F. Kennedy sade att ”Mänskligheten måste få slut på krig innan krig gör slut på mänskligheten”.

En annan orsak är handelshinder i form av exempelvis höga tullar och dumpade priser. Dessa gör det svårt för bönder och affärsmän i tredje världen att förtjäna sitt levebröd.

Någonting är fel när man i vissa afrikanska länder kan köpa lök eller mjölk från EU-länder till ett pris som är så lågt att den lokala bonden inte kan konkurrera.

Gigantiska trålare, bland annat från Europa, skaffar sig rätten att fiska utanför den västafrikanska kusten. Resultatet blir att fångsterna för dom lokala fiskarna drastiskt minskar så att dessa inte längre kan förtjäna sitt levebröd och föda befolkningen.

Avtal fattas med korrupta ledare som är mera intresserade av att berika sig själva och styrka sin position än att främja demokrati och välstånd. Världens ledare och världsbanken har ett ansvar för hur man hanterar dessa personer och uppföljning måste alltid ske så att pengarna går dit de ska. Bra ledarskap, samtal, utbildning, demokrati, mångkulturell och religiös tolerans, rättvis handel och regler som skapar tillväxt och skyddar människor och miljön behöver främjas.

Klimatförändringarna, såsom torka och översvämningar riskerar att göra livet än svårare för redan utsatta människor. Controlled dumping, det vill säga överskottsmat bör som en tillfällig åtgärd säljas billigt eller skänkas till ett område som drabbats av svält.

När människor flyr sina hem så är den bästa, billigaste och mest effektiva lösningen för alla inblandade att skapa en skyddadzon i dessa länder eller fristad i angränsande länder. Man får mycket för pengarna och det är annars bara är en bråkdel av de drabbade som har en möjlighet att illegalt söka sig vidare till andra delar av världen för att få hjälp.

Effekten av människors flykt till Västeuropa blir tydlig när konjunkturen i världen försämras. När jobben blir färre, socialförsäkringssystemen stramas åt och allt fler får svårt att behålla den standard som man förväntat sig så är det viktigt att resurser styrs om till att motverka orsakerna till att människor flyr istället för att i efterhand försöka hantera problemet.

Resurserna är begränsade. Allt fler hamnar i kläm mellan A-kassa, socialen och Försäkringskassan och känner sig svikna av samhället. Det tar flera månader innan en behövande får hjälp. Tid som inte finns när räkningar, hyra, mat och livets absoluta nödtorft måste betalas. Detta skapar frustration, nedstämdhet, förödmjukelse, förnedring, fattigdom, agressivt beteende och intolerans.

Trots den nya lagen mot diskriminering som trädde i kraft i januari 2009, så ökar diskriminering i olika former. Folkmassan utnyttjas, eggas upp och uppmuntras att diskriminera av främlingsfientligt material i tal och skrift och på internet. Detta hotar fred och stabilitet.

Hela världen är ett enda mångkulturellt samhälle och vi måste dra nytta av och lära av varandra för att lyckas.

Anita Muchilwa Wallén

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons