Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita Muchilwa Wallen: President Trump angriper afrikanska länder och Haiti

Annons

Arbetare i Afrika behöver bättre villkor

Ovårdat språk av president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP

Vad är "shithole"?. "Shithole" är ett jättefattigt och problemtyngt ställe.

Man kan inte kalla ett land för "shithole" eftersom det finns rika utvecklade delar av länder och fattiga delar i många länder, det finns alltid rika och fattiga. När president Donald Trump kallade afrikanska länder och Haiti för "shitholes" väckte han stor debatt runt om i världen.

Folk lärde sig att munnen också kan kallas för "shithole". Det finns jättemånga fattiga människor runt om i världen. De rika blir rikare och de fattiga fattigare.

Det som president Donald Trump verkade glömma är alla naturresurser som många företag plundra girigt för låga priser i flera afrikanska länder. De miljontals som har dött, tvingats flytta,fly, eller dödats för olja, diamanter, guld, eller kobolt. De flesta företag säger att de är där för att hjälpa, men de kan inte ens se till att arbetarna har rätt skyddsutrustning, eller har tillgång till rent vatten. De betalar inte tillräckligt mycket för att se till att arbetarna har råd att försörja sig själva, eller har råd till en måltid varje dag. Barn och vuxna jobbar under fasansfulla omständigheter.

Frågan är hur kan man stoppa företag från att utnyttja de allra fattigaste? För det första måste alla företag och aktieägarna tvingas att ta ansvar.

De måste tvingas att se till att de fattiga har rimliga löner och har tillgång till rent vatten, rätt skyddsutrustning och sjukvård. Det är dags att sätta stoppa för det oansvariga och giriga plundring av naturresurser i Tredje världens länder utan att investera i de lokala befolkningar som behöver hjälp mest.

Företag måste göra det själva, eftersom pengarna når inte fram till de som behöver det mest. Tredje världens länder behöver lära sig från de nordiska och mest framgångsrika länderna i världen. Sverige kan visa vägen genom att kräva att svenska företag ser till att arbetsförhållandena och löner i svenska företag både i Sverige och utomlands är bra och rimliga. Tredje världens länder kan bara lyckas att bekämpa fattigdom, om den oansvariga plundringen och utnyttjandet av världens fattigaste stoppas och företag tvingas att ta bättre ansvar. Regeringar i dessa länder måste se till att alla sina medborgare har tillgång till utbildning, sjukvård och kan åtminstone försörja sig såsom rimliga löner, eller ekonomisk bistånd till de allra fattigaste.

Företag och aktieägarna måste förstå att gladare arbetare ger bättre vinst. De måste investera direkt för att se till att arbetsmiljöerna förbättras och att arbetarna mår bra. Vi måste stå upp för de allra fattigaste. Samhället behöver hjälpa till att bekämpa fattigdom istället för att bidra till det.

Anita Muchilwa Wallen

Läs mer:

Trump överlägset mest omskriven 2017

Kultur: Boken som hela världen pratar om

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons