Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Kristin Ekman (m): Ungas alkoholkonsumtion - alla vuxnas ansvar

Annons

Valborg, vårbal och skolavslutning är festligheter, som för de flesta av våra ungdomar blir roliga minnen för livet, men som för ett fåtal kan bli starten på en livslång alkoholism.

Resultatet från en färsk undersökning av ungdomar i Västerås gällande alkoholvanor visar att nästan 40 procent av både flickor och pojkar i årskurs 9 dricker sig berusade minst en gång per månad.

Det här är mycket oroande med tanke på ungdomarnas hälsa på lång sikt. Den tidiga alkoholdebuten och den höga konsumtionen i unga år leder till ökad tolerans för alkohol. Den ökade toleransen riskerar att leda till beroende och vidare till missbruk. Alkoholmissbruket blir i sin tur ofta inkörsporten till andra typer av missbruk. På missbruket följer alkoholrelaterade sjukdomar såsom psykiska sjukdomar, skrumplever, hjärt- och kärlsjukdomar och olycksfall. De sociala och ekonomiska kostnaderna för drickandet i världen är enorma.

Några ungdomar har tur och får hjälp i ett tidigt skede. För dem som inte får hjälp blir drickandet ett rent helvete, både för den som dricker och för dennes närstående. Ungdomarna som överkonsumerar alkohol finns i vår omedelbara närhet. Det kan vara tonårsflickan i porten bredvid, släktingen eller den unga kvinnliga kollegan som arbetar extra på sommarlovet. Du, liksom jag, har svårt att föreställa dig att hon skulle kunna vara en av dem som om ett antal år lider av alkoholism och använder droger. Dessvärre är det vanligare än vi tror att unga ambitiösa tjejer hamnar i alkoholmissbruk. Missbruket leder sorgligt nog ofta till att de här tjejerna råkar mycket illa ut på olika sätt.

Det finns betydande forskning kring risk- och skyddsfaktorer. Faktorerna förklarar vilka som riskerar att hamna i ett destruktivt leverne. Entydiga forskningsresultat visar, att det alltid funnits någon vuxen till hands i de fall det gått bra trots dåliga grundförutsättningar. En vuxen som har funnits där och stöttat när ingen förälder funnits till hands.

Vi politiker, tillsammans med polis och skolrepresentanter, gör mycket på det här området. Alliansregeringen ökar bland annat anslagen till de drogförebyggande åtgärderna inom det alkohol- och narkotikarelaterade området. Syftet med satsningarna är ytterst att stoppa "nyrekryteringen" till alkohol- och drogmissbruk. Vi gör samtidigt satsningar inom skolan.

Men… det behövs också stöd från föräldrar, närstående och medmänniskor!

Vi måste gemensamt ta ett ansvar för våra ungdomar och deras framtid.

Vi måste alla hjälpas åt att bli mer observanta och engagerade och stötta våra ungdomar.

Vi måste ge oss ut i de miljöer där våra ungdomar befinner sig!

Ann-Kristin Ekman

Förste vice ordförande i individ- och familjenämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons