Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Hård af Segerstad: Facket missbrukar sin makt

Annons

Den 20 februari svarar LO:s ombudsman Per Inge Ahlbäck på min artikel om fackets mobbning av enskilda medborgare. Han verkar mena att det endast är kollektivavtalen som säkerställer att arbetsgivarna sköter sig gentemot sina anställda. Och att de anställda inte kan bedöma sitt eget bästa. Därför anser Ahlbäck att kollektivavtal måste skrivas oavsett om de anställda vill det eller inte. Vilka villkor som företagaren erbjuder sina anställda bryr sig facket i praktiken inte om.

Den 10 december 1948 antog Förenta Nationernas (FN) generalförsamling en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Något Sverige har skrivit under och jobbar för att andra länder ska anta. I Artikel 20 paragraf 2 står det -No one may be compelled to belong to an association.-

Översatt till svenska blir det -Ingen får tvingas att tillhöra en sammanslutning.- Europadomstolen har i ett mål om Island uttalat att rätten att inte vara medlem i en facklig förening är inbegripen i föreningsfriheten. Det svenska facket, och med socialdemokraten Per Inge Ahlbäck i spetsen, förnekar svenskar denna grundläggande rätt. Det är en skam och vanära för Sverige. Fackföreningarnas har en privilegierad ställning i svensk lagstiftning, där de genom blockadvapnet kan hindra företag från att driva sin verksamhet och därmed sätta företag i konkurs.

Men detta konfliktvapen var tänkt att användas mot mäktiga storföretag, inte småföretagare som i många fall nätt och jämnt har råd att själva ta ut lön. Fackföreningarna har satt det här maktmissbruket i system, och detta för att bevara fackets makt, inte för att skydda sina medlemmar. Det är därför det är dags att se över fackföreningarna privilegier, för att deras agerande skadar såväl företagare som arbetande. Istället för att värna om jobben i Sverige och duktiga entreprenörer som är villiga att satsa tid och kapital på att skapa arbetstillfällen, verkar det hellre som att Ahlbäck och hans gelikar föredrar att människor är arbetslösa och går på bidrag.

Anna Hård af Segerstad

Tankesmedjan Captus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons