Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Lundberg (FP): Låt inte omständlig administration döda idrotten!

Annons

En utredning om skatteregler för den ideella sektorn diskuteras just nu hett på Facebookgruppen, ”Rädda min idrott” med över 4 650 medlemmar och på Riks-idrottsförbundets hemsida.

De statliga utredningarna föreslår dels en EU-anpassning av den svenska momslagstiftningen och dels ett införande av skatteplikt på vissa delar i ideella organisationers verksamhet. Förslaget innebär att skatt ska betalas av ideella föreningar på intäkter från reklam, sponsring, lotter och försäljning av olika slag samt att moms ska betalas på intäkter från samma källor samt på lokaler som hyrs under längre perioder.

Föreningar med en momspliktig omsättning under 250 000 kronor eller som har skattepliktiga intäkter som är mindre än en fjärdedel av de totala intäkterna föreslås undantas från reglerna.

Jag tror att en förändring i den riktning utredningarna föreslår är ett hot mot den ideella sektorn! Det är redan nu en utmaning och mycket tidskrävande att vara kassör i en ideell förening. En kassör är en person som brinner för sin idrott, stöttar sin förening genom att satsa en stor del av sin fritid till att sköta föreningens ekonomi, löner, betalningar, bokföring och inte minst rapporter till Skattemyndigheten.

En regelanpassning i enlighet med de båda utredningarna skapar en ännu krångligare situation för dessa kassörer och ökar den administrativa bördan för knappa ideella krafter. Om föreningens valberedning redan i dag har svårt att rekrytera kassörer – hur blir det då i framtiden då ovanstående arbetsuppgifter ska kryddas med ytterligare redovisningar av såväl inkomstskatt som mervärdesskatt. Vad blir alternativet? Att köpa in en bokföringstjänst från ett privat företag eller att anställa någon att sköta densamma? Det skulle många föreningar aldrig ha råd med. Förslaget får helt enkelt förödande konsekvenser för idrotten!

Det ideella föreningslivet är viktigt! Låt inte omständlig administration döda idrotten!

Vi som politiker måste göra en insats för att motverka alla former av krångel för de ideella organisationerna. Vi bör medverka till förbättringar som underlättar för föreningar i stället för att komplicera deras tillvaro. Vi måste helt enkelt hitta vägar som gör det möjligt för Sverige att förenkla för de ideella föreningarna trots EU:s lagstiftning.

Genom att förenkla för idrottsföreningarna kanske vi som politiker kan hjälpa till att ge idrottsföreningarna mer tid över till det en idrottsförening är till för att hålla på med – nämligen idrott!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons