Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Nikula: Lättare att prestera med flextid

Annons

Roger Haddad (fp) säger i VLT nej till möjligheten att införa flextid i Västerås gymnasieskolor. Bland annat säger han att gymnasiet är frivilligt och att det minsta man kan begära är att eleverna kommer i tid och håller närvaron.

Haddad faller då i den klassiska fällan där ungdomar ses som lata och helst vill slippa undan sina åtaganden. För det handlar allra minst om lathet. Det handlar om att alla elever ska få möjlighet att prestera på toppen av sin förmåga.

Dygnsrytmen skiljer sig markant åt mellan människor, det vet vi båda av forskning och egna erfarenheter. Vissa av oss mår bättre av att sova någon timme extra på morgonen och gå i skolan eller jobba en timme längre på eftermiddagen medan andra tycker precis tvärtom. Varför skulle den ena personen vara bättre än den andra?

Haddad menar att morgontrötthet snarast beror på att man gått och lagt sig för sent kvällen innan. Men forskningens resultat, både i Sverige och USA, säger i stället att det är biologiska faktorer som avgör när på dygnet man presterar bäst.

Undersökningarna visade att elever som fick möjlighet att inleda sina studier senare på dagen mådde bättre, presterade bättre och i förlängningen hade bättre psykisk hälsa. Lärare vittnade om lugnare lektioner med mer fokuserade elever och föräldrar sade sig se positiva resultat, inte minst av att deras barn hann äta frukost i lugn och ro på morgonen.

Alla Västerås gymnasieelever ska ges möjlighet att göra sitt absolut bästa i skolarbetet och då krävs det förändringar i skolorganisationen. Gymnasieskolans elever förtjänar bättre än att Roger Haddad avvisar flextidsförslag och menar att det löser sig om de går och lägger sig tidigare på kvällarna.

Anna Nikula

SSU Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons