Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Östholm (L) Nej till rondell vid Röda torget i Västerås

Annons

Statlig finansiering är här av ondo

Liberalerna kritiserar planer på rondell vid Röda torget.Foto: VLT:s arkiv

Liberalerna kommer att reservera sig mot förslaget att byta ut trafikljusen som idag reglerar trafiken vid Röda torget vid Pilgatan-Björnövägen samt aktivt arbeta mot att det byggs en cirkulationsplats under 2018. Detta är en av de trafiktätaste platserna i Västerås med kollektivtrafik varje minut, passage för 3000-3600 cyklister dagligen, samt gångare och övrig trafik.

En förändring av denna korsning måste föregås av en mycket noggrann säkerhets- och riskanalys för just denna plats och det anser vi inte har genomförts.

Ja, Forskning och verklighet visar att det kan passera fler bilister i en cirkulationsplats än i en av trafikljus kontrollerad korsning. Det som inte är utrett är hur säkert det blir att som gångare eller cyklist korsa gatan.

Det är heller inte utrett hur kollektivtrafiken ska kunna hålla tidsplanen när ett hundratal personer samtidigt ska passera under den tidiga morgonrusningen. Vid övergångsställen har motortrafik skyldighet att stanna. Vad händer när cykel efter cykel passerar i ett enda långt led?

Trafiksäkert? Denna korsning har dubbla körfält i samtliga riktningar! Tänk dig att försöka korsa med en barnvagn.

Så här gjorde jag: Väntade tills jag var säker på att den närmaste bilen sett mig och tänkte stanna. Gick ut till första filen. Stannade. Kikade fram för att se om det kom någon i nästa fil. Inte förrän då passerade jag nästa körfält.

Nästan halvvägs. Bara en dubbelfil med bilar till samt en speciellt dedikerad bussfil. Jag tror jag tar bussen nästa gång eller bilen för att skjutsa barnen till skolan.

Hur uppmärksamma är dagens ungdomar? Hur klarar sig personer med någon form av funktionsnedsättning? Vissa kan lära sig trafikljusen. Vissa kan höra pipen. Det är en mycket större utmaning att lära sig att hastighetsbedöma bilar samt att ta ögonkontakt med bilister.

Den halva finansieringen som staten står för i detta fall är enligt vår mening inte till godo utan av ondo. Det är slöseri med kommunens pengar att tvinga fram ett dåligt beslut.

Satsa en bråkdel av pengarna till att optimera trafikljusen istället. Varför förutsätta en kraftig trafikökning när stadens nuvarande strategi går ut på minska antalet bilar i centrum?

Som liberal säger jag nej till att slösa bort kommunens pengar och att försämra för de svaga i samhället. Jag kommer därför att aktivt arbeta för att detta förslag inte blir verkligt.

Anna Östholm (L)

ledamot i tekniska nämnden

Läs mer: Kritik mot rondellbygge på Röda torget

Snart 40 rondeller i Västerås

Trångt och farligt på stadens mest trafikerade gång- och cykelbana

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons