Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Wallén (S): Regeringen svälter ut Mälardalens högskola

Vi socialdemokrater har länge varnat för vad som kan hända om Mälardalens högskola inte får ökade forskningsanslag. Nu har våra farhågor besannats.

Annons

 Mälardalens högskola mister examinationsrätten för förskollärare. Högskoleverkets bedömning påpekar att utbildningens kvalitet inte är tillräckligt hög. Detta är en direkt konsekvens av de låga forskningsanslag som tilldelas Mälardalens högskola.

Mälardalens högskola har anmärkningsvärt låga statliga forskningsanslag. Under 2010 får Mälardalens högskola 74 miljoner kronor från staten, av totalt 12,1 miljarder kronor, öronmärkta till forskning. Det motsvarar 0,6 procent av de totala statliga forskningsanslagen.

I förhållande till högskolans storlek, antal studenter och antal invånare i Västmanland och Södermanland betyder denna siffra att högskolan leder rikets bottenliga gällande statliga forskningsanslag.

Samtidigt ställs det allt större krav på att grundutbildningarna ska vara forskningsbaserade, annars riskerar lärosätena att mista sin examensrätt. För att högskolan ska kunna behålla dessa examensrättig-heter behöver vi få utökade medel för att bedriva forskning. Forskare försvinner dit pengarna finns, det vill säga till de större universiteten. Regionen kommer att tappa spetskompetens som är viktigt för utveckling av näringsliv och samhället i stort.

Utbildar man till exempel inte lärare och sjuksköterskor regionalt kommer man få en lärarbrist på regionens skolor och sjukhusen kommer få det väldigt tufft att hitta personal.

I dag väljer 86 procent av högskolans studenter att bo kvar och arbeta i regionen efter studietiden. Utflyttningen kommer att öka och det kommer att bli svårt att locka hit kompetens. 13 000 studenter och 1 000 anställda ger goda skatteintäkter för regionens kommuner, likaså intäkter för affärer, restauranger, bostadsbolag och andra företag. Det vill ingen mista.

Högskolan genererar årligen ett antal nya företag, produkter och tjänster, vem kan ersätta den resursen?

Den orättvisa forskningsfinansieringen är ett resultat av en mångårig orättvis fördelning av medel, som förstärktes av utbildningsdepartementets proposition Ett lyft för forskning och innovation. Denna proposition innebar en ökning av statliga forskningsmedel om fem miljarder kronor mellan åren 2009 och 2012.

Dessa pengar styrdes dock enbart till de nio äldre universiteten. Resultatet av detta blir att regeringen svälter ut flera av våra ”nya” högskolor för att i stället satsa på några få universitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons