Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Wallén (S): Vi vill investera i utbildning

Roger Haddad (FP) frågar hur vi socialdemokrater vill lösa ungdomsarbetslöshet.

Annons

I det borgerligt styrda Sverige är nästan 96 000 unga arbetslösa.

Ungdomsarbetslösheten biter sig fast på mycket höga nivåer och de största ungdomskullarna sedan 60-talistgenerationen lämnar gymnasiet, då väljer regeringen att dra ner antalet utbildningsplatser inom yrkeshögskola, vuxenutbildning och högskola.

Resultaten i skolan har sjunkit fem år i rad. Det är bara drygt 75 procent eleverna som fullföljer sin gymnasieutbildning inom tre eller fyra år. I detta allvarliga läge har regeringen genomfört kraftiga budget-nedskärningar på gymnasieskolan med 675 miljoner kronor 2012. Det motsvarar cirka 10 miljoner kronor under 2012 för Västerås del. Vi socialdemokrater accepterar inte regeringens nedskärning och investerar i stället lika mycket i gymnasieskolan.

Vi vet att det är mycket lättare för unga att få jobb om de har en gedigen utbildning. Många unga som saknar jobb har inte en fullvärdig gymnasieexamen. De måste få möjligheter att komplettera sin utbildning genom vuxenutbildning. De ska inte, som nu är fallet, behöva vänta i 100 dagar på insatser.

Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen ska tas bort. Vi vill även införa traineeplatser för unga under 26 år i privat och offentlig verksamhet.

Samtidigt som vi har 96 000 unga som är arbetslösa har företag svårt att hitta personal med rätt kompetens. Utbildning är nyckeln till jobb och konkurrenskraft. Vi måste ge unga förutsättningar att möta företagens och den offentliga sektorns behov av arbetskraft, så att unga kan ta jobben när de kommer. Inte som i dag, när de alltför ofta står utan den kompetens som efterfrågas.

Med de låga utbildningspolitiska mål som regeringen har är det begripligt att de avstår från att investera i det som bygger Sverige starkt och istället satsar drygt fem miljarder kronor på sänkt krogmoms. För oss socialdemokrater är valet enkelt. Vi väljer att investera i jobb och utbildning för unga, sammanlagt 57 400 platser inom högskolan, vuxenutbildningen i traineejobb och utbildningsvikariat, till en kostnad av cirka sju miljarder kronor.

Politik är att vilja och att välja. Vi socialdemokrater vill att Sverige ska vara möjligheternas land för alla. Därför väljer vi att investera i det som bygger Sverige starkt - utbildning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons