Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annica Enbom, Kommunal Västmanland: Fredrik Reinfeldt har makten men har han viljan?

Annons

Kvinnor uppmanas av vår statsminister att jobba mer. En lovvärd uppmaning som kräver något mer. Det krävs politisk handlingskraft och agerande, för hur ser verkligheten ut?

Lagen om anställningsskydd öppnar allt mer för osäkra anställningsformer, med ökad frihet att göra sig av med anställda. Nu behövs diskussion och eventuell lagstiftning som stärker rätten till heltid.

Vår statsminister bör ta sig en funderare utifrån verkligheten för de kvinnor som befinner sig i ofrivilligt deltidsarbete. Kommunal har 510 000 medlemmar, varav hälften arbetar deltid och 90 procent av dessa är kvinnor, och de finns i skattefinansierad verksamhet.

Här kan Reinfeldt med politisk kraft och mänsklig beslutsamhet föra en politik som stöder kvinnor att kunna arbeta mer. Det är definitivt inte fler skattesänkningar som är lösningen inte heller käcka tillrop om att vi kvinnor behöver uppmuntras.

Nej, om Reinfeldt vill så har han makten i sin hand att till exempel bemanna äldreomsorgen så att den nationella värdegrunden blir något annat än en hyllvärmare. Han kan satsa resurser på barnomsorg och förskola även på obekväm arbetstid, med en bemanning så föräldrar kan känna trygghet att lämna sina barn där.

Det här är bara några exempel från en av branscherna med kvinnodominans.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons