Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anpassa färdtjänsten

Annons

Västerås stads avtal med Björks buss och Samtrafik måste ses över när det gäller färdtjänst för personer med funktionshinder. Efter många samtal med personer som är beroende av färdtjänst för att ta sig till arbetet eller daglig verksamhet, och inte minst oroliga föräldrar till ungdomar som går i skolan, kan jag endast konstatera att utförarna inte lever upp till avtalet.

Folkpartiet har tidigare under våren framfört kritiska synpunkter på den så kallade minutregeln. Den innebär att färdtjänsten åker iväg efter en minut om den funktionshindrade inte är på plats i tid. Vi gick med på detta då vi blev lovade att systemet skulle anpassas efter de funktionshindrades behov.

Jag har nu hört alldeles för mycket klagomål, och folkpartiet har på olika sätt lyft frågan i både nämnden för funktionshindrade och teknik- och idrottsnämnden som är ytterst politiskt ansvarig för avtalet kring färdtjänstfrågorna. Men det har inte blivit bättre - minutregeln tar inte hänsyn till personer med funktionshinder, och alldeles för många drabbas i onödan av effektiviseringskrav på färdtjänsten. Ska vi ha en färdtjänst som vi betalar för via skattesedeln, så ska den också vara anpassad för ungdomar som ska till skolan och vuxna som ska till sin dagliga verksamhet eller arbetsplats.

Avtalet bör ses över omgående, och minutregeln bör avskaffas omgående eftersom den fortfarande inte tar hänsyn till behoven hos de funktionshindrade. När kommunikationssystemet fungerar och kunskapen om de funktionshindrade ökar kan staden överväga att införa ett sådant system.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons