Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställ läkare som rådgivare!

Vem för våra patienters talan nu i turbulensen på landstingets kansli? De gamlas talan, de kroniskt sjukas, de svaga i samhället?

Annons

Den politiska ledningen offrar hellre patienters hopp om högspecialiserad vård snarast, med cyniska och arroganta uttalanden i pressen om att alla läkare och sjuksköterskor med flera kan sluta om de vill. Jan Brithon sitter

i alla fall kvar, även om sjukvården faller samman på lasaretten och i primärvården!

Gråtande, uppgivna patienter har ringt hem till mig, med desperat rädsla samt hopp om hjälp och råd senaste veckan. Jag har som medmänniska gjort några ideella hembesök till flera patienter jag har vårdat i uppåt 30 år. Jag kan inte bara överge dem i den krissituation som vissa befinner sig i.

Jag trodde i min enfald att politikerna stod på patienternas sida, de som valt dem i demokratiska val. Men en persons väl och ve går tydligen före alla patienters.

Förutom 90000 kronor i månadslön sätter man också en helgonliknande gloria på Brithon. Och får han avgå blir han inte arbetslös - han kan laga tänder istället. Det är ont om tandläkare, liksom läkare.

Magnus Edlund (m) uttryckte ju sin glädje om klinikcheferna skulle hoppa av, för då kunde de ju arbeta med det som de var utbildade för. Vad jag vet så är Brithon bara utbildad tandläkare!

Från den politiska ledningen slår man ifrån sig den växande oron bland alla patienter som riskerar att förlora utlovad vård inom rimlig tid samt att förlora sina läkare, sjuksköterskor och andra trotjänare inom Landstinget Västmanland.

Ingen patient har glömt att Jan Brithon 2004 drev igenom att 50000 västmanlänningar förlorade sina egna valda husläkare som de haft i åratal, många i 10, 20, 30 år! Hänsynslöst drev han, med sina närmaste tjänstemän, igenom att Carema fick ett vårdavtal, trots att de varken hade en enda lokal eller läkare anställd när anbudet antogs. De hade inte ens någon läkare som patienter kunde lista sig hos.

Primärvården var dessförinnan känd för att vara en av Sveriges bästa, med visioner för framtiden, alltsedan landstingsrådet Solveig Berglund (s), redan 1987, mycket modigt och med stor framåtanda och stora ambitioner, drev igenom den första privata vårdcentralen i landet, City-praktiken, med landstingsavtal.

Var finns våra högsta politikers mod, styrka, empati nu?

Nu råder i stället kaos i primärvården och de flesta ordinarie distriktsläkarna har bytt jobb eller flyttat till andra landsting. Gamla och sjuka patienter orkar inte varje gång dra hela sin sjukdomshistoria för en ny stafettläkare. Dessa har spräckt ekonomin genom sina höga lönekrav. Tidigare var vårdcentralernas budget i balans och patienter och politiker nöjda, tack vare att dörren stod öppen direkt till politikerna som nappade på goda idéer.

På landstingets kansli fanns även en anställd läkare som kunde förklara och inte bortförklara goda idéer för politikerna. Nu går alla skrivelser, förslag etcetera via en tandläkare utan medicinsk kunskap, eventuellt vidare till politikerna. Inte undra på att politikerna inte förstår sjukvårdens språk, prioriteringar med mera!

Tidigare ringde högsta politikerna alltid upp eller svarade på e-post. Det gör inte Edlund. Han gömmer sig, svarar inte i telefon, ringer inte upp, besvarar inte e-post. Han litar bara på Brithon med flera samt ja-sägare, och skrämmer i alla fall patienter genom att inte bry sig om ifall klinikerna står eller faller nu.

Ett är säkert: nya ordinarie läkare kommer inte att söka sig till turbulensens Västmanland. Rykten sprider sig fort om arbetsförhållanden.

Nej, tänk om, ni politiker med patienternas bästa för ögonen!

Ett råd: anställ en erfaren läkare som rådgivare i medicinska frågor på landstingets kansli - snarast möjligt innan allt förtroendekapital är slut!

Marianne Sandor

Ordförande i läkarföreningen när 16 klinikchefer

sade upp sig och lämnade landstinget 1989

Distriktsläkare sedan 1973 i Landstinget Västmanland,

nu tjänstledig med annat arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons