Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anständighet utmanas

Annons

Hets mot folkgrupp har blivit ett ofta använt uttryck idag. Judarna är en sådan folkgrupp. Muslimer är en annan, liksom kristna. De "sexuellt avvikande" har fått stor uppmärksamhet på senare tid som också varande en utsatt folkgrupp.

I sin önskan att synas anordnar gayrörelsen Pridefestivaler som i många stycken utmanar vanligt folks anständighetsuppfattning. Det är omöjligt att inte dessa festivaler väcker känslor.

Åke Green, pastor från Borgholm, såg det från sin horisont som sin kristna plikt att utmana folkgruppen, men sköt enligt min mening högt över målet.

Nu tror jag det är med de homosexuella som med de kristna. De är inte så homogena som man ibland tror. Det finns stridslystna homosexuella, liksom det finns stridslystna kristna, som nu bekämpar varandra från sina respektive utgångspunkter.

Kampen får ibland märkliga konsekvenser. Den drabbar ibland barn (vilket för övrigt inte är ovanligt när vuxnas behov får styra).

I Kungälv förbjuds eleverna att följa gammal tradition att delta ifirandet av jul i kyrkan. Anledningen är enligt skolområdeschefen att prästernas inställning mot kyrkorådets beslut om homovälsignelse inte är den rätta. Därför tar hon detta drastiska beslut. Demokratin gäller därmed inte i detta fall.

Fotografen Elisabeth Ohlsson, hon med utställningen Ecco Homo för några år sedan, bidrar på sitt sätt genom att koppla ihop mörka högerkrafter och kyrkan. Det gör hon genom att arrangera en bild från en kyrka där besökarna gör hitlerhälsning.

Det här är två exempel på den debattnivå som är förhärskande. Det finns flera.

Att ta ensidig ställning för det man menar vara den aktuella folkgruppens rättighet är också ett ställningstagande mot någonting som andra folkgrupper ser som omistliga värden. Detta är något som många medier inte tycker är intressant att spegla.

Måste det vara så?

Stig Melin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons