Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret för sjuklönen hämmar tillväxt

De små företagen är Sveriges jobbskapare. Fyra av fem nya jobb de senaste 20 åren har tillkommit i små och nya företag.

Annons

Det senaste halvåret har konjunkturen förbättrats och de små företagen (mindre än 50 anställda) ser expansionsmöjligheter och vill dessutom växa. Hela 75 procent av företagen i Västmanlands län ser nu expansionsutsikter. Av dessa kan eller vill inte alla växa sysselsättningsmässigt, men omkring hälften uppger att de vill öka antalet anställda.

I länet finns cirka 4 400 företag med mellan 1–49 anställda (utöver ägaren). Vilken potential för fler jobb och bättre välfärd!

Ett av de stora hindren för att företagen ska våga och vilja nyanställa är sjuklöneansvaret. Hälften av företagen i Västmanland uppger att sjuklöneansvaret utgör ett hinder för nyanställningar enligt en färsk undersökning av Företagarna Mälardalen och Företagarna Stockholms län.

Att behöva betala sjuklön under två veckor är dyrt, det är svårt att planera för och – inte minst – det är orättvist att företagen får stå för sjukdomskostnader som inte på något sätt hänger samman med arbetsmiljön eller andra arbetsrelaterade faktorer.

Det finns visserligen ett högkostnadsskydd, men det träder först in på så höga nivåer att alltför många småföretag fått stora problem långt tidigare.

Regeringen har lovat att skyndsamt utreda om småföretagens sjuklönekostnader kan sänkas, bland annat genom att undersöka hur konstruktionen av högkostnadsskyddet kan utvecklas.

Det är bra att regeringen uppmärksammar problemen. Det är också bra att man ser över hela sjuklöneansvaret och inte bara tittar på den andra sjuklöneveckan som varit i fokus i den politiska diskussionen.

Den helt övervägande andelen av sjukskrivningarna är kortare än en vecka, så att bara ta bort den andra veckan är mest ett slag i luften.

I en undersökning Företagarna genomfört framgår att 75 procent av företagen i vårt län vill ta bort hela sjuklöneansvaret.

Det är dock viktigt att man inte finansierar ett slopande med en generell höjning av arbetsgivargivaravgifterna. Det skulle kraftigt missgynna små företag som generellt sett har betydligt lägre sjukfrånvaro än storföretag och offentlig sektor.

Regeringens löfte kom i samband med budgetpropositionen i höstas. Nu snart ett halvår senare har fortfarande inget hänt. Den fråga man måste ställa sig är hur många tusentals jobb som inte blir verklighet i Sverige och i Västmanlands län på grund av politikernas ovilja och långsamhet att ta bort sjuklöneansvaret för de ägarledda företagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons