Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret ligger hos Praktikertjänst

Annons

Erik Sellin och Jonas Orves svar i VLT 7 juli på mitt och Monika Wilanders inlägg "Praktikertjänst föll på eget grepp", är ingenting annat än en logisk fortsättning på deras tidigare kampanj att det är landstinget som gjort fel och att Praktikertjänst inte har något som helst ansvar för den upphandling av de privata familjeläkarenheterna som bolaget deltagit i. Såväl länsrätt som kammarrätt har konstaterat att det är Praktikertjänst som helt och hållet bär ansvar för den uppkomna situationen.

Att anbudshandlingarna skulle sakna fasta regler som skribenterna påstår är inget trovärdigt argument. Alla som deltog i upphandlingen fick direktiv om vad som gällde och detta framgick också klart i anbudsunderlaget. Att Praktikertjänst, som professionell vårdgivare med erfarenhet av många upphandlingar runt om i landet, skulle ha deltagit i en upphandling i Västmanland där man inte vetat vilka regler som gäller är inte troligt. Om förutsättningarna varit sådana skulle naturligtvis inte bolaget ha lämnat in något anbud utan att först ha rett ut tveksamma regler.

När anbudstiden gått ut var en upphandlare från landstinget i kontakt med Praktikertjänst, och klargjorde att det odelbara anbudet innebar att om en del föll så föll andra delar också. Praktikertjänst menade att det inte fanns något förhandlingsutrymme. Samma dag efter detta samtal ringde upphandlingsavdelningens jurist till Praktikertjänst och frågade om man var införstådd med att om en del inte kunde antas så föll alla övriga delar. Svaret från Praktikertjänst var att detta var man införstådd med. Vid båda tillfällena höll bolaget således fast vid att deras anbud inte var delbart - det vill säga alla mottagningar eller ingen.

Varför bolaget gjorde så har varken Praktikertjänst eller de båda skribenterna kunnat förklara. Självklart fanns det något syfte med detta. Det enda vi med säkerhet vet är att det var detta som Praktikertjänst föll på, vilket också den rättsliga processen i förvaltningsdomstolarna visat.

GLENN ANDERSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons