Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet poliser har minskat

Annons

Socialdemokraten Göran Magnusson skriver i VLT (16/8) att antalet poliser i Västmanland ökat. Det är inte sant. Och de insatser som Roy Cederbäck och Anna Nellberg i Polisförbundet (VLT 11/8) efterlyser avfärdar Magnusson i allmänna ordalag.

Under socialdemokraternas tolv år vid makten har antalet poliser minskat. Enligt Rikspolisstyrelsen fanns 1994 507 poliser i Västmanland. I juni 2005 var dem bara 473. Totalt har antalet poliser i Sverige minskat med ungefär 800 sedan 1994. Under samma period har även antalet civilanställda inom polisen minskat. Det hjälper inte med duktiga och ambitiösa poliser om de tvingas göra fel saker.

Samtidigt har brottskurvan stigit. I Västerås anmäldes 2 459 fler brott 1996-2005. Västmanland är det tredje mest brottsbelastade länet i landet. 2004 hade Västmanland dessutom näst flest anmälningar om brott med främlingsfientligt motiv.

Det minskade antalet poliser har undergrävt människors förtroende för polisens förmåga att upprätthålla lag och ordning. Mer än var tredje svensk har lågt förtroende för polisen, enligt en undersökning av TV4 och opinionsinstitutet Opus. Svenskt kvalitetsindex kundundersökning för 2003, som visar hur svenskarna betygsätter samhällets service, visar att det finns ett tydligt missnöje med polisen. 2003 års betyg är det lägsta för polisen på femton år. Främst är det brottsoffer för misshandel och stölder som ger ett kraftigt underbetyg.

Den trenden måste brytas. Fler poliser behövs för att skapa trygghet på gator och torg, och lösa brott. Kristdemokraterna har föreslagit att det ska finnas minst 20 000 poliser i landet 2010. För Västmanland betyder det 83 fler poliser än i dag, och minst en närpolis per tusen invånare. Vi vill också förstärka gränskontrollen och öppna den tullstation i Västerås som regeringspartierna lade ner för ett par år sedan.

Poliserna behöver rätt kompetens, verktyg och stöd för sin uppgift. Det är viktigt att polisutbildningen har hög kvalitet. Därför vill kristdemokraterna att den blir högskolemässig. Vi vill också införa en yrkeslegitimation för poliser, motsvarande den som finns i till exempel sjukvården. Regeringens styrning av polisen måste också förbättras.

Men poliser är inte den enda långsiktiga lösningen. För att minska brottsligheten krävs trygga människor som vågar säga nej för egen del men också ingripa när de ser någon annan råka illa ut. Det är oacceptabelt att vara passiv inför en medmänniska i nöd. En ny civilkuragelag kan påminna om att det inte bara är en god gärning att efter bästa förmåga hjälpa en medmänniska i nöd. Det är också en medmänsklig skyldighet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, till exempel ringa efter hjälp.

Allra viktigast för ett tryggare samhälle är dock att börja i tid. Tryggheten för oss människor grundläggs i barndomen. Det är i familjen vi blir älskade, bekräftade och lär oss vad som är rätt och fel. Därför behövs en politik som fokuserar på familjers behov och villkor. Att stötta familjen och återupprätta dess roll som brottsförebyggare är därför en av kristdemokraternas prioriterade uppgifter vid ett regeringsskifte. Det handlar om barnen, familjerna, vår framtid.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons