Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anti-fackliga förslag i folkpartiet

Annons

Vad har hänt med den socialliberala delen av folkpartiet? Den delen som värnade svensk arbetsrätt och fackliga rättigheter? Ja, det är inte annat än att vi undrar efter att ha tagit del av den långa raden av anti-fackliga förslag som ligger framme inför folkpartiets landsmöte i morgon.

Bland förslagen märks försämringar av LAS och MBL, en urholkning av fackliga stridsåtgärder och försämrat anställningsskydd. Förändringar som alla ökar arbetsgivarens makt på bekostnad av löntagarna. Folkpartiet vill också avskaffa Lex Britania ? det vill säga rätten att vidta fackliga stridsåtgärder mot ett utländskt företag eller arbetsplats vid social dumping. Har man helt anammat moderaternas vision om ett låglönesverige?

Jämför man historiskt sett med vad liberalerna stod för vid sekelskiftet och med dagens folkparti är skillnaden mycket tydlig. Vid sekelskiftet kämpade liberalerna sida vid sida med socialdemokratin för den svenska arbetsrätten, och för rimliga villkor för landets löntagare.

De förslag som lanserats är en attack mot facket av samma kraft som vi annars bara brukar se från moderat håll. Är viljan att sitta i en moderatledd regering så stor att folkpartiet nu tänker kasta ut de sista socialliberala bitarna från partiet? Är makten viktigare än det ideologiska arvet? Vad säger de normalt så starka socialliberala krafterna inom partiet om Leijonborgs högersvängning?

Paavo Vallius

riksdagsledamot (s), Västerås

Svante Bylund

ombudsman Metall i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons