Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aparta åsikter av Björn Söder – och Birgitta Nilsson

Annons

Birgitta Nilsson (L) undrar om jag verkligen kan rösta på SD efter Björn Söders skruvade och märkliga uttalanden om nationalitet och svenskhet (VLT 29 juni) . Ja, det kan jag och min övertygelse har inte blivit mindre av Söders utspel.

Visst är det ett stort misstag att han fått hedersposten som andre vice talman. Partiet har ju många andra mer kompetenta företrädare utöver Jimmie Åkesson.

Björn Söder har neutraliserats till en icke-operativ post, som, åtminstone för andre vice, är rent symbolisk men ändå statusfylld. Att han gör skada med sina aparta uttalanden står utom allt tvivel. Jag tar avstånd från hans konstiga idéer och hoppas och tror, att han i likhet med Kent Ekeroth inte figurerar i partitoppen på något vis efter valet.

Jimmie, du hade faktiskt rätt, vi har problem med integration, utanförskap och parallellsamhällen. Vi har ändrat oss och bytt kurs med 180 grader.

Gammelpartierna med anhängare och företrädare som Birgitta Nilsson behöver inte alls gilla SD:s politik, även om de borde presentera andra argument än de traditionella etiketterna rasist, nazist eller fascist. SD såg farorna med en okontrollerad och alltför omfattande invandring, medan andra partier bara skulle öppna sina hjärtan och inte bygga murar. Tänk om de kunde vara så ärliga att de nu sa: ”Jimmie, du hade faktiskt rätt, vi har problem med integration, utanförskap och parallellsamhällen. Vi har ändrat oss och bytt kurs med 180 grader.”

Nej, gammelpartierna behöver inte gilla SD som parti, trots att det har kloka förslag inom flera områden förutom invandringen. Men när man totalt nonchalerar och ignorerar åsikterna från en miljon svenskar då har man inte bara kränkt dessa väljare utan även satt ett grundskott i demokratin.

Nu trixar man och manipulerar grundläggande parlamentariska regler och principer för att hålla SD:s riksdagsmän borta från alla viktiga positioner i parlamentet, och man kan inte tänka sig ens ett samtal inför den svårlösta regeringsfrågan.

Hur vore det med en gnutta ödmjukhet eller åtminstone självinsikt?

Och vem är du, Birgitta Nilsson, att höja rösten och ha synpunkter på mig och en miljon andra svenskar, som röstar på SD? En företrädare för ett ”lille-putt-parti” med 5 procent av väljarna i ryggen jämfört med SD som stöds av 4–5 gånger så många. Hur vore det med en gnutta ödmjukhet eller åtminstone självinsikt?

Vari sitter skräcken hos de politiskt korrekta för att behandla SD och dess väljare anständigt och enligt normala spelregler och principer? Tror ni att samtal med SD och hänsyn till deras styrka och folkliga förankring skulle vara ett steg mot fängslande av samer, utvisning av de nu väletablerade flyktingarna undan krigen på Balkan eller pogromer mot judar enligt gamla historiska mönster? Trots att ni gör ert bästa för att på ert sätt underminera demokratin, så tror ni väl inte på allvar att vårt rättsväsende och våra samhällsinstitutioner är så svaga att de skulle kollapsa bara för att man började behandla SD och dess väljare med ett mått av respekt?

Nej, naturligtvis tror ni inte det. Ni påstår att SD:s sympatisörer styrs av rädsla. Det är ni som är rädda, rädda för förskjutningar i maktbalansen. De två blocken har kunnat alternera vid makten, en behaglig situation utan störningar.

Köttgrytorna och makten har kunnat delas mellan två tämligen jämnstarka parter. Nu måste man till varje pris hålla en uppstickande tredje part utanför. Man kan inte riskera att den nuvarande makten späds ut och förtunnas med ytterligare en aktör på banan.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons