Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apatin är en revolt

Annons

Jag läste rapporten om att antalet apatiska flyktingbarn har ökat dramatiskt i Sverige. Hur jag än vände och vred på det fann jag inte mer än två möjliga orsaker till det. Är det föräldrarna som bär ansvaret eller är det svenska myndigheters behandling av dessa flyktingar som ligger till grund för situationen?

Om inte föräldrarna orsakat barnens apati återstår myndigheternas hantering av asylärendet.

Självklart finns grund för att dessa flyktingar mår dåligt. Kriget har märkt dem för livet. De har flytt men den grymhet som de upplevt lämnar inte dem ifred. De har upplevt tortyr, förlorat nära anhöriga, utsatts för våldtäkt…

De apatiska barnens ögon är inte som andra barnögon. Dessa barn har tillsammans med föräldrar bevittnat det värsta man kan föreställa sig. Och den omänskliga väntan i åratal gör att dessa familjer tappar sin inre balans. Sakta men säkert slutar de att fungera som familj.

Denna otrygghet avspeglar sig på barnen. När de hela tiden ser sina föräldrar befinna sig i en hopplös situation känner de oftast en orealistisk skuld över att det var de som orsakat den olidliga situationen för familjen. Man tappar helt enkelt livsgnistan, lusten att kämpa vidare.

De flesta av dessa barn är osynliga både inom och utanför familjen. Dessa flyktingbarn är ensamma, hjälplösa och isolerade. För att klara sig ersätts empati med avtrubbning och sömnsvårigheter. Den apatiska känslan är en revolt mot vuxenvärlden, mot ett liv som inte är tryggt och som de inte kan påverka.

Varken de apatiska barnen eller deras föräldrar blir fullt friska ens om de får stanna i Sverige. De har klarat sig med livet i behåll men för länge sedan berövats livskänslan. Barnens svåra upplevelser får aldrig utlopp och blir inte heller bearbetade.

Oftast riktar dessa barn sin ilska mot sig själva. Upplevelserna följer dessa barn likt en skugga, oavsett var de bor. Många svenska FN-soldater som kom hem från dessa förhållanden sökte professionell hjälp för att bearbeta sina krigsupplevelser. Men i Sverige lyssnar ingen eller förstår vad dessa flyktingbarn har gått igenom.

Jag har svårt att tro att föräldrar skulle vara så hänsynslösa att utsätta sina barn på detta omänskliga sätt för att få asyl. Det kan finnas en och annan men det är väldigt få.

Oavsett vem eller vilka som orsakar att barnen blir apatiska måste svenska myndigheter agera starkt för barnens bästa. Det står tydligt i barnavårdslagarna att man måste sätta barnets bästa i centrum.

Om det är flyktingföräldrar som brister i omvårdnad av sina barn och manipulerar dem så de blir apatiska då är det är en avskyvärd handling. Barnavårdslagar måste gälla även flyktingbarn. Det är de sociala myndigheternas skyldighet att vidta åtgärder för att skydda och vårda apatiska barn.

Om det är svenska myndigheter som orsakat detta grymma lidande måste de tänka om och hjälpa och stödja föräldrarna tillsammans med barnen.

Med min egen bakgrund som barn under krig känner jag igen många symtom på dessa apatiska barn. Jag minns hur det var att inte känna glädje i livet och att vara förbannad på allt, på gud för att jag var född i fel land.

Att antalet apatiska barn har ökat är en naturlig utveckling av hanteringen av asylfrågan. Det har mer eller mindre att göra med den orimliga väntan på besked om de får stanna eller inte. Självklart blir det fler apatiska barn med tanke på den långa väntan på asyl.

Flyktingfamiljens otrygga och kritiska förhållanden genomsyras av total vanmakt och ovetande om vad som händer i framtiden. Till och med en frisk familj kan knäckas om den tvingas vänta i åratal på besked. Allt detta gör att barnen mår dåligt.

I slutändan är barn som lever i dessa familjer offer, oavsett om det är myndigheterna eller föräldrarna som bär ansvaret. För att minska lidandet för dessa apatiska barn bör regeringen bevilja uppehållstillstånd innan det är för sent för dem.

Hama Dostan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons