Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteket arbetar med läkemedelsgenomgångar

Annons

I en artikel den 5 februari med rubriken Hejda övermedicineringen av äldre skrev den samlade oppositionen i Landstinget Västmanland och Västerås Stad att åtgärder måste vidtas för att komma till rätta med felaktig läkemedelsanvändning hos äldre.

En första åtgärd skulle vara: uppföljning av varje äldres medicinering.

Läkemedelsgenomgångar görs i dag på vissa äldreboende av läkare, sjuksköterska, undersköterska/vårdbiträde och apotekare. Man går då igenom den boendes läkemedel och fokuserar på indikation för preparatet. Är det lämpligt med hänsyn till patientens ålder, dosering samt eventuella biverkningar som observerats?

Med en sådan genomgång uppnår man följande värden för användaren:

w så få läkemedel som möjligt

w rätt beredningsform och därmed lättare intag

w över- och underanvändning kan åtgärdas

w minskad risk för biverkningar och olämpliga läkemedelskombinationer

Förskrivaren, det vill säga läkaren, får aktuell information om den boendes läkemedelsbehandling och ett bättre beslutsunderlag. Detta leder i sin tur till färre konsultationer. Arbetssättet ger en ökad kompetens hos vårdpersonalen samt möjlighet att minska vårdbehov som beror på olämplig läkemedelsbehandling. Många studier pekar på nyttan av läkemedelsgenomgångar. Förutom en effektivare läkemedelsanvändning och bättre livskvalitet för användaren minskar också läkemedelskostnaden för samhället.

Naturligtvis behöver fler personer än de äldre i särskilda boenden hjälp med sina läkemedel. Bättre läkemedelsanvändning är oerhört viktigt! En helhetsbild av kundens/patientens läkemedel bidrar till ökad säkerhet redan vid varje förskrivningstillfälle.

På flera orter i Västmanland erbjuder Apoteket tjänsten "Läkemedelsprofiler".

Kunden bokar en tid med profilfarmaceuten och tillsammans upprättar man en läkemedelslista över samtliga läkemedel som används (inklusive receptfria läkemedel och naturläkemedel).

I diskussionen tas även läkemedelsrelaterade problem och livsstilsfrågor upp. Kunden äger uppgifterna och väljer själv vem som ska få ta del av innehållet.

Läkemedelslistan är bra att ta med till läkarbesöket.

Inger Lethagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons