Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det viktigt att Arkiv Västmanland finns kvar?

Annons

Arkiv Västmanland är en ideell organisation som skall fungera som länsarkiv. För närvarande saknar organisationen ekonomiska resurser att leva upp till såväl ambitioner, behov som resurs för länets folkrörelser och näringsliv.

Efter arkivets årsmöte den 30 mars, och inför Västerås stads och kommunförbundets länsavdelnings behandling av Arkiv Västmanlands ansökan om ekonomiskt stöd, vill jag därför framföra vissa funderingar. Landshövding Mats Svegfors medverkade vid årsmötet och gav sin syn på vårt kulturarv i allmänhet och arkiv i synnerhet. Han konstaterade att vårt län är ett Sverige i miniatyr. Här finns alla naturtyper och näringar, och såväl glesbygd som storstad.

Historiskt har länet spelat en avgörande roll i vårt lands utveckling; och gör så än i dag - nu i den europeiska omvandlingsprocessen. Tyvärr, konstaterade Svegfors, har vi inte förstått att ta hand om vårt historiska arv och lyfta fram det till allmänhetens beskådande.

Under de senaste åren har undertecknad besökt ett tiotal orter i Västmanland och Örebro för att forska om, bland annat, HSB:s historia. Det mest frapperande har varit hur illa vi i Västmanland, jämfört med Örebro län, skött omhändertagandet av vårt historiska arv i form av handlingar som behandlar en del av våra folkrörelser. De jag har försökt studera, utöver HSB, är FCO, Byggfack, hyresgästföreningar, arbetarekommuner samt kommunfullmäktige-handlingar.

Hur kan det komma sig att vi så länge accepterat att handlingar gällande våra folkrörelser - och även industrier - inte omhändertagits på ett professionellt sätt? I dag finns de spridda på olika platser i kommunerna, utan att någon känner ansvar för hur de omhändertas eller har en klar bild av vad som finns.

Jag har, framför allt i Västmanland, besökt ett stort antal förrådslokaler. I vissa fall har jag mötts av mögellukt och varit tvungen att pressa mig förbi gamla möbler, flyttkartonger och annat bråte för att kunna hitta något av intresse.

Högskolestudenterna är en stor forskargrupp. Ta som exempel det telefonsamtal jag fick från en student på förskolelärarprogrammet vid Mälardalens högskolan i Västerås. Hon ville studera hur man inom HSB i Arboga, där hon hade vuxit upp, hade diskuterat frågan om lekplatser. Mitt tips blev att ringa en av fastighetsskötarna i Arboga.

I det en dag i veckan öppna kontorets kassavalv, på översta hyllan längst in, kunde hon hitta material från bostadsrättsföreningarna. Den övergripande organisationens, HSB Arbogas, protokoll har jag fraktat till Arkiv Västmanlands depå i Västerås. Övriga handlingar finns det inte plats för i den "knökfulla" arkivlokalen i Västerås stadshus. Om studenten hittat det hon sökte, vet jag inte.

Ett annat exempel från Arboga, är arkivet i kommunens bibliotek. Där i källaren kan man, efter att ha gått igenom garaget och korridoren med tvättstugan, hitta ett fullpackat förråd som utgör "folkrörelsearkivet" i Arboga. Där förvaras IFK Arbogas och en mängd andra organisationers handlingar, samt även Arboga Mekaniskas efterlämnade arkivmaterial.

Nyckeln kan man få låna i bibliotekets reception. I ena hörnet av den överfulla lokalen kan man sitta och titta igenom det man hittar, vid något som liknar ett campingbord upplyst av en "sladdlampa".

Jag vill understryka att jag inte lastar biblioteket för att de inte har resurser att göra en viktig del av Arbogas historia bättre tillgänglig för forskning. Det finns exempel från andra orter där handlingar försvunnit på grund av slarv, okunnighet, dålig förvaring och kanske missriktad lokalpatriotism.

En fråga till ledamöterna i Kommunförbundets länsavdelnings styrelse, inför beslutet i augusti/ september: Är det inte dags att länets kommuner gör en satsning på att ta hand om vårt kulturarv

- våra förfäders, din och min historia? En början borde vara att anslå exempelvis två kronor per kommuninvånare till Arkiv Västmanland. Allt till fromma för våra barn och barnbarn, och inte minst för att våra studenter vid högskolan ska få kunskap om, och tillgång till, handlingar för uppsatser och avhandlingar.

BRAGE LUNDSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons