Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är sprutbytesprogram något för Västmanland?

Landstinget behandlar nu en motion från socialdemokrater och vänsterpartister om att införa ett sprutbytesprogram för narkomaner.

Annons

I landstingsstyrelsen föreslår majoriteten (centern, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet, moderaterna och sjukvårdspartiet) avslag på motionen medan oppositionen (socialdemokraterna och vänsterpartiet) tillstyrker.

I snart 20 år har en sprutbytesmottagning funnits i Malmö. Narkomanerna har fått rena sprutor och kanyler. Ambitionen har varit att förebygga smittspridning av aids och hepatit via kanyler och sprutor samt att få narkomanerna att sluta med sitt missbruk.

Man vill också förmedla kontakt med socialtjänst och sjukvårdande behandling. Befattning med narkotika är ju olagligt (narkotikastrafflagen 1968:64), varför det sänds dubbla budskap: "Du får inte befatta dig med narkotika men om du ändå gör det hjälper vi dig med sprutor och kanyler".

Det skånska exemplet har inte fått någon efterföljd i Sverige men oppositionen hoppas nu att Västmanland skall sluta upp som en andra region i landet.

Sprutbytesprogram har utvärderats vetenskapligt både i Sverige och internationellt. Entydiga vetenskapliga resultat har dess-värre inte gått att få fram som grund för politiska beslut. Vetenskaplig metodik har sina begränsningar och politikernas omdöme får då avgöra.

Nils Stenström vid Mittuniversitetet har i en välgjord doktorsavhandling - Sprutbyte vid intravenöst narkotikamissbruk - gett en god bild av sprutbytesprogrammet i Malmö. Centrala frågor kvarstår dock. Vi vet inte varför stora grupper avstår från att utnyttja sprutbytesprogrammet. I Malmö uppskattas mer än hälften inte utnyttja programmet.

Vi vet inte heller om programmet för kortar eller förlänger tiden i missbruk eller hur injektionsmissbrukets intensitet och karaktär påverkas. Något säkert svar på frågan om effekten på smittspridning finns inte. En stor del av smittspridningen hos narkomaner sker genom mycket riskabelt sexuellt beteende.

Om det inte under 20 år av sprutbytes-program i Skåne gått att få säkerställt vetenskapligt stöd för ett sprutbytesprogram bör man avstå från att införa ett sådant program i Västmanland. Om man inom den traditionella sjukvården inför ny metodik utan att någon förbättring klart kan skönjas under två decennier är man misstänksam. Sjukvården skall ha en evidensbaserad grund.

Politiker måste lära sig att prioritera. I Malmö har man en mottagning med cirka 45 besökare per dag. Det är en stor mottagning som skall hållas igång personellt och ekonomiskt.

Narkotikamissbrukarna är en grupp som behöver hjälp men man kan inte undgå att sätta en sådan verksamhet i relation till andra stora sjukvårdsbehov, till exempel överbelagda vårdavdelningar, köer inom knä- och höftledskirurgi och inom primärvården.

Narkotika är ett mänsklighetens gissel. Dess offer är värda all medmänsklig respekt. Vi får dock inte blunda för att missbruket av narkotika underhåller stora krigsapparater som under kalla kriget underhölls av öst- respektive västblocket.

När stödet föll bort kastade sig krigsherrarna över narkotikan

för att underhålla sina organisationer. Afghanistan och Colombia med Farc-gerillan, är exempel på länder som plågas av sådan "narkoterrorism" med mycket utpressning, trafficking och annat elände som följd.

"När en konstnär sniffar kokain i Paris orsakar han en colombians död." Så rått uttryckte sig chefen för FN:s arbete mot narkotikakriminalitet, Sandro Calvani, ny-ligen på en konferens i Stockholm. Även i Sverige orsakar konflikter om narkotikamarknaden stora konflikter mellan kriminella gäng. Situationen går lätt överstyr.

Det är viktigt vilka signaler politikerna sänder. Det gäller såväl finanskriser som narkotikafrågor. Internationellt sett har Sverige trots allt en hygglig situation vad gäller missbruk både vad avser alkohol och narkotika. Vi har i snart ett sekel haft en restriktiv linje i dessa frågor med stor folklig acceptans. Internationella bedömare framhåller ofta denna restriktiva linje som föredömlig.

Signalerna från politikerna måste fort-sätta att vara kristallklara: Vi accepterar inte narkotika för annat än rent medicinskt bruk.

Göran Nilsson

ordförande

landstingets folkhälsoutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons