Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Ulla Persson rädd för demokratin?

Annons

Ulla Persson och hennes kolleger säger nej till justitiedepartementets förslag om en beslutande folkomröstning i en lokal fråga. Att väljarna med protestlistor ska kunna kräva en folkomröstning, om tio procent av västeråsarna vill ha det. Med ett nej till förslaget vill man säkerställa en lokal diktatur på fyra år i taget här i Västerås. Detta oavsett vad folket tycker i olika frågor. Makten och härligheten ska tydligen utgå ifrån Ulla Persson, inte från folket. Man vill ju inte riskera en folkomröstning i någon känslig fråga, när man med stort besvär lyckats dölja dessa obekväma frågor över ett val. Då vill man enkelt kunna driva igenom frågorna efter valet oavsett protester. De här diktaturfasonerna vill man ju självfallet slå vakt om. Ulla Persson vet med sig, att Västerås är en stad där folkomröstningar verkligen skulle komma till användning, därav hennes hårda motstånd. Hon förvägrar folket att vara med och påverka, hur utformningen av staden ska ske framöver. Det ska helst ske bakvänt med tjänstemannastyre och politiker, som verkställer deras planer och beslut.

Beställningsbeslut av olika påtryckargrupper är ofta lego i den här stan oavsett vad folket tycker. Är det demokrati det? När det kommer till kritan framstår allt snack om att folket ska vara med och påverka som ett spel för galleriet. I verkligheten gäller inte det alls. För som hon säger: "Det kan leda till ryckighet", som hon kallar det, när politikerna inte får full kontroll och oinskränkt diktatur under fyra år i taget.

Här är ett urval av ärenden, som kunde komma ifråga i en folkomröstning. I stället för att flytta eller förlänga landningsbanan skövlar man bort Björnöns pampiga och orörda skog. I stället för grönska och mindre trafik med fler billiga parkeringsplatser i centrum öppnar man Domkyrkoesplanaden. I ställer för blandad varierad verksamhet efter Mälarstranden ska båtarna köras bort och enformiga bostadshus tillåts att ockupera hela strandremsan. I stället för ett lummigt och grönt Västerås ska det förtätas, så vi ser stora husfasader i alla väderstreck i stället för grönska.

Vad är de som gör att folket i Västerås ska behöva utstå detta förmynderi från stadshus och landsting? Är inte invånarna i Västerås kapabla att själva välja hur ett framtida Västerås ska se ut utan toppstyrning av opåverkbara politiker och tjänstemän? Människorna känner sig frustrerade och maktlösa när ingenting går att påverka efter ett val. Om väljarna vill ha ett visst beslut och vill ta kostnaden ska de naturligtvis inte förvägras detta. De styrande tenderar till maktfullkomlighet med fullkomlig okänslighet för vad vanliga väljare vill ha. Det är ju helt sjukt när invånarna bara har att se på vad som sker och inte har en chans att kunna påverka utvecklingen efter valet. De kan i princip hitta på vad tok som helst. Alla blankröstare och röstskolkare som gett upp hoppet skulle med en lokal folkomröstningsmöjlighet åter kunna återfå tron på demokratin. Deras motiv "det är meningslöst att rösta, för de gör ändå som de vill". De ser här att det blir påverkbart. Det känns bekymmersamt att behöva skriva en dylik insändare. Och ännu mera rädd och beklämd blir man när man förstår att politikerna inte förstår hur allvarligt det här egentligen är. Odemokratiska förfaringssätt är inte bra. Folk tappar tilltron till demokratin när politikerna är obekymrade över de långsiktiga konsekvenserna. Med folkomröstningsmöjlighet kunde kanske frågan bli: "Ska vi rationalisera bort landstinget i Västerås?" Smaka på den du, Ulla Persson! Din motsträvighet mot demokrati blir förklarlig. Låt folket få rösta om folkomröstningsmöjligheten! Det ska inte avgöras av Ulla Persson.

Bengt-Åke Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons