Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete är grunden för välstånd

Annons

I Sverige står storföretag och offentlig sektor för en, i en internationell jämförelse, stor del av arbetskraften. Nu effektiviseras storföretagen i allt snabbare takt, och flyttar även produktion utomlands.

Den offentliga sektorn bygger på begränsade skatteintäkter och kan inte fungera som sysselsättningsmotor. Det som då återstår som hoppet för jobben i Sverige är små och medelstora företag, speciellt inom tjänstesektorn.

Man skulle då kunna tro att en ansvarsfull regering agerade därefter. Att regeringen underlättade och stöttade entreprenörskap och att man uppmuntrade nyföretagande inom tjänste- sektorn. Men obegripligt nog tycks socialdemokraterna fortfarande styras av en socialistisk ideologi där företagande ska motarbetas och begreppet vinst betraktas som något fult.

Hur ska man annars förklara att Sverige som ett av få kvarvarande länder har kvar den destruktiva förmögenhetsskatten som jagar entreprenörer ur landet, att vi har kvar fåmansbolagsregler som diskriminerar familjeföretag, att regeringen vill förbjuda vinst (och därmed utvecklingsmöjligheter) inom den privata vård- och skolsektorn och att socialdemokraterna kontinuerligt ökat regelbördan för småföretagen.

Enligt SCB:s statistik för september i år så är det cirka 17 procent av befolkningen i arbetsför ålder som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Detta måste anses vara det allra största av Sveriges problem, och det måste vi försöka åtgärda med alla medel.

För att klara denna utmaning måste vi ha en ny regering. En regering som uppskattar och stödjer svenskt företagande, som förenklar regelverket, av-skaffar förmögenhetsskatten, tar bort de destruktiva fåmansbolagsreglerna och öppnar upp för entreprenörskap inom vård och skola.

Det allra viktigaste är att Sverige får en regering som begriper att arbete och tillväxt är grunden för vältstånd. Och att företagande och entreprenörskap i sin tur är grunden för arbete och tillväxt.

Stefan Lindh

kommunpolitiker (m) i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons