Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete är nyckeln till integration

Annons

Från omhändertagande till egenmakt är en lång väg att gå i svensk flykting- och integrationspolitik. En arbetsgrupp inom folkpartiet, där alla deltagare har utländsk bakgrund, har lagt fram 25 punkter med tankar och idéer för att komma tillrätta med ett av våra stora framtidsproblem.

Stefan Kudryk (v) missar i sitt debattinlägg att detta är ett förslag från en arbetsgrupp - ett förslag som ges lång tid för diskussioner innan det i augusti ska behandlas av folkpartiets högsta beslutande organ, landsmötet.

Deras förslag berör bland annat:

w Bildande av direktvalda utvecklingsråd i Sveriges utsatta bostadsområden.

w Ett inflytande för föreningslivet att skapa egenmakt och arbete.

w Ett sysselsättningsmål om minst 60 procent i varje bostadsområde.

w Införande av femdagars jobb- och utvecklingsgaranti.

w Att jobbkrav kopplas till försörjningsstödet.

w Att frigöra de hushållsnära tjänsterna - det skapar jobb.

w Att skärpa lagstiftningen kring hedersrelaterat våld, könsstympning och barnäktenskap.

Stefan Kudryk angriper endast punkten med förslag om utvisning för de som begår upprepade brott och lämnar de övriga 24 punkterna i princip därhän. Jag vet inte om det beror på oförmåga från vänsterns sida att kunna tolka de övriga förslagen, eller om han försöker underblåsa den tabustämpel som råder i svensk politik mot att försöka komma tillrätta med den sedan decennier misslyckade svenska integrations- och flyktingpolitiken.

Om en utländsk medborgare flera gånger döms för brott i det land han eller hon vistas så finns påföljden utvisning ur landet. En gäst som upprepade gånger begår brott är inte längre en gäst. Endast svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att vistas permanent i Sverige. En utländsk medborgare eller en statslös person som döms för ett brott kan av domstolen, som så riktigt Kudryk konstaterar, under vissa förutsättningar redan i dag utvisas ur Sverige på grund av sin kriminalitet.

Folkpartigruppens förslag ska ses mot bakgrund av att skötsamma invandrare lider värst av att en minoritet missköter sig. Förslaget innebär en skärpning av tillämpningen av nu gällande lag - inte en ny princip. Kudryk påstår att gruppen inte specificerat vilka brott och strafflängder förslaget gäller.

Tvärtom - det är klart specificerat! Arbetsgruppen säger att det rör sig om de personer som dömts för brott som "hedersmord, våld mot kvinnor samt medverkan till könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap". Det handlar alltså om grova brott som resulterat i fängelsestraff. Kudryks diskussion om snatteri hamnar därför helt på fel bana.

Det är inte folkpartiet utan en mindre arbetsgrupp som lagt fram förslaget. Folkpartiet tillåter, till skillnad från vänstern, interndemokrati och har som alltid högt i tak. Här råder inga hot om uteslutning när man lägger förslag som inte är helt samtrimmade med partiledningen. Vi undanber oss liknelser med dansk folkeparti och högern.

Kudryk rekommenderas att läsa arbetsgruppens hela förslag - gärna också folkpartiets tidigare antagna program om integration och flyktingpolitik. Det kanske skulle kunna råda bot på den idétorka som i dag tycks råda inom vänstern och socialdemokratin.

Vi tar gärna debatten med majoriteten i Stadshuset efter vår interna debatt i partiet och efter att landsmötet i augusti har kommit fram till ett slutligt formulerat partiförslag. Inget hindrar dock att vi redan nu för debatt kring den av majoriteten förda integrationspolitiken och alla problem den skapar.

Ragnhild Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons