Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete ger tillväxt

Om vi strävar efter ett samhälle med minskande samhällsklyftor är nyckeln arbete, skriver riksdagsledamöterna Agneta Berliner (fp), Jessica Polfjärd (m), Staffan Anger (m) och Jörgen Johansson (c). Tidigare artiklar har varit införda 17/11, 24/11 och 6/12.

Annons

De flesta är nog ense om att jobben var den fråga som var viktigast för väljarna i årets val. Två alternativ som representerade två skilda verklighetsbeskrivningar stod mot varandra. Ekonomisk trygghet genom eget arbete eller ekonomisk trygghet via bidragssystem.

Väljarna röstade för Alliansens arbetsmarknadspolitik som har fokus på att skapa arbetstillfällen. Då den tidigare regeringen misslyckats med sin sysselsättningspolitik, är det extra beklagligt att socialdemokratiska riksdagsledamöter betecknar den arbetsmarknadspolitik som nu genomförs som ett experiment.

På samma debattsida kritiserar vänsterpartisten Kent Persson regeringens tillväxtpolitik. Vi håller till fullo med honom om att Alliansen har en annan verklighetsbeskrivning än vänstern, i synnerhet när det gäller Sveriges ekonomiska tillväxt. Vi ser möjligheterna med globaliseringen, EU och tjänstesektorn.

Om vi ska hävda oss i den globala konkurrensen ska vi inte göra det med låga löner utan med kunskap. Därför vill Alliansen storsatsa på utbildning och forskning. Tillsammans med denna kunskapssatsning behövs en arbetsmarknadspolitik som gör att innovationer och forskningsframsteg kan omsättas i nya tjänster/produkter och generera nyföretagande. Och därmed fler arbeten - arbeten som skapar tillväxt och välstånd.

Om vi strävar efter ett samhälle med minskande samhällsklyftor är nyckeln arbete. Då är det viktigt att även de som i dag står längst bort från arbetsmarknaden, inte minst ungdomar och långtidsarbetslösa, genom till exempel nystartsjobb ges möjlighet att få ett arbete. Till skillnad från Kent Persson anser vi inte att det är inom den traditionella tillverkningsindustrin som de många nya arbetena kommer att finnas i framtiden.

För den svenska basindustrin är det andra åtgärder som är betydelsefulla för exporten, till exempel tillgången till säker och billig energi. Därför är vår arbetsmarknadspolitik i stället inriktad på tjänstesektorn - att stimulera företagande som ger arbetstillfällen i små och medelstora tjänsteföretag. Även om naturligtvis småföretag i alla branscher är av största vikt för sysselsättningen.

När man tar del av våra kritikers retorik är det tydligt att socialdemokratin och vänstern inte längre är arbetarpartier utan bidragspartier. Vi står fast vid att det är brist på arbete som är de arbetslösas allt överskuggande problem.

Vi har efterfrågat väljarnas förtroende och fått det. Vi har fyra år på oss att visa att vår politik håller vad den lovar.

Agneta Berliner

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons