Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets näst viktigaste film

Annons

Jag skrev nyligen här om Al Gore:s film En obekväm sanning om växthuseffektens konsekvenser. Den är förvisso överlägsen The Planet i pedagogisk styrka och klarhet. Men den senare är näst intill lika viktig för sin förödande effektiva dokumentation av samma obönhörliga sanning.

Biografen Electra visar den föredömligt fram till nästa torsdag. Men man är beredd att förlänga dess tid i stan - om fler västeråshar tillräcklig intellektuell heder och självrespekt att prioritera den! Filmen handlar faktiskt om just det - om vår älskade jords framtid, om vi faktiskt bryr oss om våra barns och barnbarns liv - eller om vi fortsätter att själviskt och ytligt förtränga miljöDen är förvisso ingen skräckfilm i vanlig mening. Men den är sjufalt mer berörande.

The Planet är just nu extra aktuell. Gårdagens ställningstagande av den engelska regeringen efter Världsbankens Nicolas Sterns rapport om växthuseffektens dramatiska följder för världsekonomin har väckt tillbörligt intresse. Det hedrar också VLT att frågan tas upp så entydigt och energiskt i huvudledaren den 31 oktober. Inga ytterligare bortförklaringar utan frågan: "Har vi egentligen något val?"

Vi som på det tidiga 80-talet aktualiserade även miljökrisen under de så kallade ekumeniska u-veckorna denna tid på hösten varje år - och blev hårt kritiserade på tidningens ledarsida! - har nu fått rätt.

Tre Nobelprisvinnare i ekonomi gick omedelbart ut och stödde Stern. Joseph Stieglitz, Clintons främste ekonomirådgivare, fick priset 2001. Han sade: "Här får vi den grundligaste och mest vederhäftiga analys av riskerna med klimatförändringen som hittills gjorts. Den gör det klart att frågan inte längre rör sig om vi har råd att skrida till handling, utan om vi har råd att inte göra det". De gängse ekonomiska tillväxtsägs vara "a market failure", ett ödesdigert feltänkande även ur ekonomisk synvinkel.

Vi får i filmen förkrossande, väldokumenterade siffror, ofta beledsagade av vidunderligt sköna bilder. I dag försvinner växt- och djurrikets olika arter 1gånger snabbare än vad som normalt skett genom världshistorien. 23 procent av världens däggdjur och 40 procent av fiskarterna är utrotningshotade. Fattiga delar, särskilt Afrika, drabbas som vanligt först och värst. Redan år 2010 kommer 50 miljoner männiatt vara på flykt undan miljö96 procent av världens glaciärer smälter snabbt! Jag har själv nyligen konstaterat, att Kilimanjaros sedan årmiljoner majestätiska snötäckta hjässa snart är ett minne blott.

Budskapet är: Vi har högst 50 år på oss att rädda framtiden - om vi börjar nu! Miljön måste tillåtas bli den avgörande politiska frågan. Blair - som flitigt uttalar sig i filmen - och finansministern Brown, tar nu ledningen. Man frågar sig om inte den seriöse Blair nu söker gottgöra sitt moraliska misstag att ta del i Irakkriget. Nu säger han: "För politiskt ledarskap i dag finns inget allvarligare, mer brådskande och mer krävande än miljöfrågan". Samtidigt utnämnde han Al Gore till sin specielle miljörådgivare. Torys ledare David Cameron är också personligt engagerad. Han föreslår nu betydligt tuffare skatter på flyg- och motorindustrin. Det kommer alltså från moderaternas broderparti. Västeråsare som vill åka Ryanair till London får snart tänka om.

Frågan är när Reinfeldt och Anders Borg också vaknar. Här är denna regerings akilleshäl. Anders Wijkman borde vara miljöden ende inom alliansen som vore situationen vuxen. Anders Carlgrens uttalanden hittills inger farhågor. Han tycks vara alltför "grön" i negativ mening men bör förstås få chansen att överraska oss.

The Planet har gjorts av tre svenska skickliga filmmakare: Mikael Stenberg, Linus Thorell och Johan Söderberg. Den har två anknytningar till Västerås. En kort sekvens visar Kristiansborgsbadet. Vårt vackra domkyrkotorn lyser i bakgrunden. Och psykologen Martha Cullberg-Weston, som förtjänstfullt utreder våra tendenser till förnekandemekanismer och bortförklaringar, har varit gift med biskopssonen Johan Cullberg.

Som teolog fastnade jag för filmens andra psykolog. Han säger: "Vi vet att människan nu kan göra det som förut bara Gud kunde göra - förstöra världen. Därför finns det hos många människor nu en känsla av skuld, en skugga under allt".

Själv vill jag dock mer ta fasta på hoppet, att alla de väckarklockor som nu börjar ringa, äntligen skall tvinga fram realistisk handling. Den Gud jag tror på, kan frigöra oss från den förlamande skulden till osjälviska initiativ. Han hjälper oss också att våga se sanningen om klotets belägenhet i vitögat.

Men alla behöver vi förankra miljöfrågan i hjärtat och magen, inte bara i hjärnans torra förnuft. Därför vädjar jag till alla goda människor i Västerås: Varför inte se filmen The Planet nu under allhelgonhelgen för att ha något i djupaste mening värdefullt och existentiellt livsviktigt att samtala om kring familjemiddagen.

Per Larsson

Vi har högst 50 år på oss att rädda framtiden - om vi börjar nu! Miljön måste tillåtas bli den avgörande politiska frågan, skriver Per Larsson, präst och tidigare missionär, lärare i ekologisk teologi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons