Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argumenten för Hässlö håller!

Annons

Robert Gustafsson skrev en debattartikel med rubriken "Argumenten för Hässlö håller inte" (VLT 12/12) som svar på mitt inlägg "Flygplatsen har en god framtid" (9/12). Han har några fullt giltiga infallsvinklar i ett par frågor som inte är svarta eller vita.

Men med all respekt för Robert Gustafssons kunnande så grundar sig de flesta invändningarna på missuppfattningar eller avsaknad av full information om Västerås flygplats.

För att ta några exempel: Lågprisflyget från regionala flygplatser finns i hela Europa och är inte i sig grundat på kommunal eller statlig kostnadstäckning, även om det delvis förekommer. Drivkraften är att totalkostnaden per passagerare på flygplatsen, även inräknat eventuella underskott, är väsentligt lägre än på de stora hubbarna.

Dessutom får de flygbolag som flyger på de regionala flygplatserna enklare och snabbare hantering, vilket effektiviserar driften och utnyttjandet av planen. Samma fördelar kommer chartertrafiken till godo, vilket den börjat upptäcka. Det finns inte heller någon problematik med banans bärighet som Gustafsson hävdar.

Förbättrade kommunikationer till Arlanda är vi överens om och står inte i motsatsställning till Västerås flygplats. Det är huvudsakligen olika trafikuppgifter som Arlanda respektive Västerås flygplats utför.

Beträffande Hässlögymnasiet har inte kommunen avslagit någon förfrågan om utökade flygrörelser, vilket Robert Gustafsson påstår. Tvärtom arbetar Västerås stad för att Hässlögymnasiets önskemål skall kunna inrymmas i de miljövillkor som beslutas av länsstyrelsen och miljödomstolen.

Robert Gustafsson är välkommen till flygplatsen för att få mer information om han önskar.

Avslutningsvis noterar jag som positivt att även Robert Gustafsson önskar att flygplatsen skall bibehållas och utvecklas. Och vi är överens om att det måste ske på ett ekonomiskt försvarbart sätt. Det arbetet pågår.

Per Vannesjö (m)

ordförande i Västerås flygplats AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons