Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argumenten tryter för de styrande

Annons

Resurserna till vården har aldrig varit så stora som nu, säger landsstingsstyrelsens ordförande, Glenn Andersson (s) och vice ordförande Monika Wilander (v) i VLT den 19 maj. Varför är då väntetider och köer till vården så långa i vårt landsting? Jo, säger den styrande majoriteten, "det är för att numera kan man bota eller behandla fler sjukdomar än förr".

Frågan är om det stämmer. Stora framsteg har gjorts inom sjukvården, men det gäller lika mycket i den övriga rika världen. Varför finns det då inte lika långa köer i våra europeiska grannländer som i Sverige? Med nya, fräscha arbetsmetoder och betydligt kortare vårdtider borde köer, och därmed väntetiderna, vara helt eliminerade.

Dessutom påstår Glenn Andersson och Monika Wilander att sjukvård i landstingets regi är effektiv. Ett smått häpnadsväckande uttalande. De hänvisar till en undersökning som tidningen Sveriges kommuner och landsting låtit utföra. (Resultatet där är väl inte så överraskande, eftersom det är som att utvärdera sina egna.) Det finns en hel del internationella undersökningar som säger något helt annat.

Samma dag som Glenn Andersson och Monika Wilander hade sin debattartikel införd kunde man på nyhetsplats i VLT läsa om en undersökning med nationell jämförelse. Där placerade sig Landstinget Västmanland i botten bland svenska landsting. Där sägs också att "den som söker konsumentvänlig vård får leta på annat håll än i Västmanland".

Svensk sjukvård är av mycket hög klass när och om du kommer fram i köerna. Men när man försöker mäta effektivitet tillhör Sverige de allra sämsta. Vi tror nog att de flesta skattebetalare i Sverige har svårt att tro på påståendet att landstinget är effektivt.

I debattartikeln påstås att det inte finns några bevis för att privat sjukvård skulle vara billigare än offentligt driven. De har fel och det är faktiskt mycket lätt att bevisa. S:t Görans sjukhus i Stockholm drivs av ett vinstdrivande privat aktiebolag. S:t Göran levererar sjukvård åt Stockholms läns landsting och man gör det till en kostnad som varje år ligger mer än 10 procent lägre än vad landstingets egna sjukhus klarar av.

Detta vill nu socialdemokraterna och vänstern i Sverige stoppa med att införa en stopplag, som hindrar drift av sjukhus i bolagsform. Deras partikamrat Tony Blair däremot har förstått nyttan av att driva vård i bolagsform. Förmodligen för att bolagsformen oftast är mer effektiv än den i offentlig regi. I England har samma bolag som driver S:t Göran fått i uppdrag att bygga nio privatdrivna sjukhus.

Den offentliga sektorns dilemma är att vänstermajoriteten försvurit sig till en modell för finansiering av välfärdstjänster som gör det omöjligt att tillhandahålla mer och bättre tjänster. Skattehöjningar anses numera omöjliga. Effektiviseringarna sprider sig aldrig och eventuella vinster försvinner in i byråkratin.

"De tjänster som det finns en växande efterfrågan på inom bland annat sjukvård och äldreomsorg ligger till största delen inom offentliga sektorn och får inte finansieras med annat än skattemedel", säger chefsekonomen för Statskontoret, Richard Murray, i Aktuellt från Kvalitetsmässan nr 2/205. Detsamma sägs även i långtidsutredningen från finansdepartementet. Det är sanningar som moderaterna ofta framhåller, men blir häcklade för. Så länge de nu styrande i Sverige inte kan inse detta dilemma går vi i allt snabbare takt mot en nedmontering av det välfärdssamhälle alla vill ha.

Glenn Andersson och Monika Wilander, det moderata förslaget om ersättningsnivåer i sjuklönen och sjukförsäkringen, med samtidigt ökade satsningar på vård och rehabilitering, handlar om att så snabbt som möjligt få ut sjukskrivna till arbete och full lön. Regeringen däremot försöker lösa sjukskrivningsproblematiken med att automatiskt pröva alla långtidssjukskrivna för förtidspension, ut från arbetslivet, efter ett års sjukdom.

Socialdemokraterna och vänstern försöker få det att framstå som om moderaterna låter plånboken styra vem som skall få vård. Glenn Andersson och Monika Wilander är erfarna yrkespolitiker. De vet mycket väl att detta inte är sant. Alla partier är överens om att vården skall betalas solidariskt, via skatter. Det vi inte är överens om är hur och av vem vården skall bedrivas. Det är trist att landstingsstyrelsens ordförande kan nedlåta sig till så billigt politiskt trixande, men det visar bara att argumenten tryter för den styrande majoriteten.

Efter nästa val tänker sig moderaterna, tillsammans med övriga oppositionspartier i landstinget ett nytt styre, så att vårt landsting kan börja klättra mot toppen i ligan att vara bäst. Det är västmanlänningarna värda efter allt krångel som socialdemokraterna och vänstern ställt till med under åren som gått.

Kerstin Dellham

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons