Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekt: Luttropp undviker huvudfrågan

Annons

I ett svar i VLT den 20 mars på min tidigare artikel -Låt er inte luras av Mimer- (VLT 12 mars) säger Mimers ordförande, Lars Luttropp, att -Vi är en aktiv aktör på bostadsmarknaden-. Än sedan då? Även bolagsfifflarna i fastighetsbolagens skalbolag i början av 1990-talet var -aktiva aktörer på bostadsmarknaden-.

Frågan var inte att, utan hur, och i detta avseende medger Luttropp indirekt att han inte vill koppla insatser och hyror till produktionskostnader för byggnader och fastighetsservice. Han medger också att Mimer medvetet har und-erlåtit att byta väsentliga installationsenheter, och tänker sälja det gamla bostadsbeståndet i sådant nedslitet ofunktionellt skick.

Huvudfrågan - att det finns förödande systemfel inom SABO-bolagen och Mimer när de inte successivt kan avsätta öronmärkta medel till reparationsfonder - försöker Luttropp undvika genom hänvis-ningar till kvartersvärden. Läs i stället Boverkets rapport från Oktober 2003, -Bättre koll på underhåll- där det på sidan 20 bland annat står att man borde avsätta obeskattade medel till underhållsfonder!

I stället för att satsa pengar på spekulations-drivande hus för de 10-20 procent rikaste hushållen i samhället, borde politiker i SABO-bolagen och Mimer i första hand skapa bättre villkor för saklig bostadsförvaltning och för produktionskostnadsrelaterat bostadsbyggande.

Med Lars Luttropp som styrelseordförande i Mimer är det dock troligt att det bara blir mera bolagsportföljstänkande baserat på att bygga och sälja dyra hus, som i exemplet Österport, där byggkostnaderna blir 1,8 miljoner per lägenhet, enligt artikeln den 20 mars.

Kostnader som kan ge hyror på 10000-11 000 kronor per månad för en 3:a på 75 kvadratmeter, relaterat till -oberoende- fastighetsvärderare.

Genom kuppartade ändringar i bolagsordningen försöker Luttropp också göra om Mimer till ett rent byggbolag.

Vid en öppen bostads-politisk debatt den 14 mars ställdes nämligen fråga om inte Mimer i december 2006 hade ändrat texten i bolagsordningen, para-graf 3.

På detta svarade Luttropp nej och påstod att texten i paragraf 3 hade -sett exakt likadan ut i årtionden-.

Men kontroller hos Bolagsverket har visat att i förhållande till tidigare text i paragraf 3 från 2005 och 1987 till exempel har två avgörande ord -uthyra och köpa- helt tagits bort.

I Mimers ändrade version 2006-12-04 som finns i Bolagsverkets arkiv står det bara att -Bolaget har till föremål för sin verksamhet att uppföra och försälja fastigheter samt bedriva därmed sammanhängande verksamhet-.

En formulering som lika gärna kunde ha hämtats från någon av de stora byggbolagens bolagsordning.

Rune Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons