Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekt: Ojämlik reparationsfondslag bör ändras

Annons

I tidigare debattartiklar, relaterade till SABO-bolaget Mimers planer på att sälja ut sitt bostadsbestånd som bostadsrätter till "marknadsmässiga övervärden" där bland annat merparten av stamledningsläckande 1960- och 1970-talsbostäderna skall ingå, har Mimer undvikit att bemöta den huvudfråga som ställts.

Huvudfrågan gäller det orättvisa och ojämlika systemet med obeskattade reparationsfonder för vissa men inte för andra - ett systemfel som nu bland annat drabbar SABO-bolages behov av stamledningsbyten i den stora bostadsvolymen som byggdes under 1960- och 1970-talet, investeringar som inte går att lösa inom begränsade årsbudgetar.

Dessutom leder bristen på reparationsfondsmedel till ökad inflation inom bostads- och byggsektorn där nyproduktion av dyra bostäder i bostadsrättsform gynnas framför ett bra underhåll och uppgradering av befintliga hyresbostäder.

Återinförandet av obeskattade reparationsfondsmedel även för hyresbostäder är inte bara en rättvisefråga. Det är också en förutsättning om räntesubventionerna för bostadsbyggandet skall tas bort. Annars går det inte att skapa någon vettig framförhållning inom bostadsplaneringen.

Det är viktiga principiella frågor som vår kommun- och finansmarknadsminister, Mats Odell, borde svara på och vidareutveckla. Här krävs en lagändring.

Rune Karlsson

Arkitekt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons