Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekt: Skenargument om tomtpriser

På insändarsidor och i debattartiklar har politiker och markspekulanter argumenterat för högre priser på tomtmark.

Annons

Hänvisningar har då gjorts till diffusa ”marknadsvärden” framtagna av ”oberoende värderingskonsulter”. Skenargument som döljer syfte att kommunen, mäklare, banker och tomtjobbarna vill sko sig på de boendes bekostnad.Av en tillfällighet råkade jag se en av dessa glättade färgglada mäklarbroschyrer för en fastighet till salu.

Under Bofakta kan man där läsa att ”tomträttsavgälden” för närvarande är 3 638 kronor per år men att den för nästa år skulle öka till 10 648 kronor per år. Alternativet var att friköpa tomten till 194 350 kronor för en tomtyta på 293 kvadratmeter, vilket innebär ett tomtpris på 194 350 delat med 293 = 663 kronor per kvadratmeter.

Om tomtägaren för de 194 350 kronorna skall betala 10 648 kronor per år innebär detta en låneränta på 5,48 procent per år. (En oskäligt hög ränta jämfört med dagens bostadslåneräntor?) Om samma räntesats, 5,48 procent, tillämpas för nuvarande tomträttsavgäld 3 638 kronor blir nuvarande pris på tomtmarken 66 387 kronor, vilket ger ett tomtpris på

66 387:293 = 227 kronor per kvadratmeter.

Vilkas ”marknadsvärden” och vilkas ”oberoende värderingskonsulter” har bestämt dessa värden?

Varför plockar kommunen och mäklarna sedan in ett påstående, inom parentes, att dessa värden skulle var ”65 procent av tomtvärdet”. Ett skenargument för att lura folk att de får någon sorts rabatt? Kommunen är ju själv en aktör på marknaden och därför är det bara det faktiska försäljningspriset som gäller.

Alla dessa skenargument om marknader och utvärderare är bara vilseledande. Läs i stället under ”Varför så höga taxeringsvärden på tomtmark” på Skatteverkets hemsida. Där konstateras att ”dessa prisstegringar kommer sig av ökad efterfrågan på tomtmark för nybebyggelse”.

Det är bristen på ny byggbar tomtmark som måste åtgärdas, inte reglering av tidigare tomträttsavgälder. Men kommunen, byggare, mäklare och banker tjänar ju grova pengar på att medvetet ligga lågt med att ta fram stadsplaner och byggbar mark. En smart affärsidé att tjäna pengar på att inte göra någonting. Även tomträttsavtal tycks ha blivit intressanta objekt på värdepappersmarknaden för dagen tomt- och börsklippare. Att dessa höga priser sedan minskar arbetstillfällena inom byggbranschen är väl ointressant för ovannämnda aktörer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons