Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekt: Tänk om när det gäller Öster Mälarstrand

Annons

I en intervju med tidigare kommunalrådet Åke Hillman (S) i VLT den 5 oktober 2012 säger han att ”Stadsbyggnadskontoret har varit okänsliga, området har exploaterats för hårt och det har byggts för nära vattnet. Båtfolket har alltid funnits där och de har tagit stryk”.

Vi kan nu konstatera att även ledande politiker har sett och förstått att områdena närmast stranden är överexploaterade. Detta till nackdel inte bara för båtfolket utan också för andra kulturgrupper och intressegrupper, som såg detta redan i planförslagsskedena. Därför anfördes besvär till Länsstyrelsen över planerna för Öster Mälarstrand och Östra Hamnen.

Dessa besvär ledde inte till några åtgärder, bebyggelsen blev snarare ännu högre och tätare. Även Moderaterna har nu insett att de har tillåtit överexploatering med bostäder närmast vattnet. ”Ska Västerås på allvar leva upp till epitetet Mälarstaden krävs att det sjönära området även lockar andra än de närmast boende”, skriver Stefan Lindh (M) i VLT den 23 augusti 2012.

Tar beslutsfattarna lärdom av Hillmans och Lindhs nya insikter och reviderar sina idéer om den fortsatta detaljplanering för Öster Mälarstrand? I ett av de två avslutande arkitektförslagen för den fördjupade översiktsplanen för Öster Mälarstrand redovisades möjligheter att inkorporera kvarter för båtuppläggningsplatser på det av människor och industrier konstlade markområdet på Öster Mälarstrand. Kvartersytor som dessutom skulle kunna användas för bilparkering eller andra allmänna aktiviteter under sommaren.

Detta vore mera logiskt än att med inhägnader, båtskjul och uppallade båtar, våldföra sig på det vackra naturlandskapet väster om Johannisbergsvägen, vid Lövudden, så som visades på sidan 7 i VLT den 2 oktober 2012.

Stadsplaneringen i Västerås måste bli mer naturlig och naturanpassad om beslutsfattarna vill åberopa ”hållbarhet” i stadsplaneringen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons