Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärligt uppsåt, vänsterpartiet?

Annons

När jag startade debatten i VLT med den helt avgörande frågan om ledande vänsterpartister i Västerås och Västmanland i dag ställer upp bakom kommunismen, räknade jag nog med att få ett svar. Trots flera debattinlägg från ord-föranden för vänsterpartiet i Västerås och Västmanland är svaret fort-farande höljt i dunkel. Deras egen partiledare har ärligt svarat att han är kommunist men i Västerås och Västmanland får väljarna inget veta.

De aktiva vänsterpartisterna tycks inte förstå demokratins första spel-regel att den som är satt att representera folket i valda församlingar under en valperiod öppet måste deklarera vilka åsikter man företräder, vilka politiska mål och ideal man har och därmed vilka värderingar som styr ens handlande i olika frågeställningar och viktiga politiska ställningstaganden.

De ledande vänsterpartisterna i Västmanland anklagar i stället mig för kommunistjakt i McCar-thy-anda. Kalla kriget är slut! Kommunismen för-lorade. Vi vill aldrig ha tillbaka den i vilken tappning man än paketerar den. Oavsett om den är i fel tappning enligt debattörerna i Kina eller om den paketeras i andra former i länder som Nordkorea, Vietnam eller Kuba. Vi vill inte ha någon slags kommunism!

De ledande vänsterpartisterna i Västmanland tycks tro det finns vatten-täta skott mellan parti-organisationen i denna region och övriga landet. Ni kanske lever ert eget liv men väljarna läser rikstidningar och följer media i övrigt. Vi har upplevt Uppdrag granskning i tv och noterar när sex ledande vänsterpartister hoppar av partiet i Nynäshamn, när vänsterpartiet i Ulricehamn vill starta eget parti, när ledande vänsterpartistiska riksdagsledamöter hoppar av till miljöpartiet. Alla avhopparna hänvisar till en och samma anledning nämligen att fundamentalisterna tagit över partiet och att centralstyrningen är bedövande.

Ett partiprogram kan ändras men de politiska idealen finns kvar. Så länge de ledande vänsterpartisterna i Västmanland och Västerås inte tar avstånd från kommunismen i alla dess former är det röd flagg på partiet inför valet 2006. På den röda flaggan sitter fortfarande hammaren och skäran. Symbolen för den gamla sovjetstaten där miljoner dog i politiska utrensningar.

Jan Rejdnell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons