Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arosdöttrarna behöver locka fler deltagare

Den 4 mars skrev Arosdöttrarna tillsammans med ABF en debattartikel som gav intrycket att Västerås stad vill lägga ner Arosdöttrarnas verksamhet. Det stämmer inte.

Annons

Vi är imponerade av och välkomnar Arosdöttrarnas erfarenhetsbaserade verksamhet som erbjuder arbetsrehabilitering för kvinnor med utländsk bakgrund som står långt ifrån arbetsmarknaden. Att lågutbildade kvinnor stärks och integreras genom insatser som leder till utbildning, arbete och egenförsörjning är ett mål vi delar. Tidigare har kommunen upphandlat paketlösningar av arbetsrehabiliterande verksamheter. I och med den nya systemändringen så kommer stöden i stället anpassas till individens behov, något som kan gynna Arosdöttrarna beroende på hur verksamheten utvecklar sig.

Om Arosdöttrarna får fler deltagare att välja deras tjänster så kommer även tillskottet från kommunen att öka. Likväl om deltagarnas individuella behov kräver mer resurser.

Arosdöttrarna skriver att det är för dem okänt varför socialtjänstens handläggare inte anvisat fler deltagare till deras verksamhet. Att behovet av de beställda sysselsättningsverksamheterna har minskat beror enligt socialkontor ekonomi på att fler får insatser genom arbetsförmedlingen, kommunens arbetsmarknadsavdelning eller genom samverkansprojekt inom Samordningsförbundet.

Utöver förändringar på arbetsmarknaden och inom de olika socialförsäkringssystemen kan denna omställning bero på att de som nyanländer i dag är mer utbildade än tidigare, vilket påverkar behovet av insatser för att försörjningsstödstagare ska uppnå självförsörjning. Arosdöttrarna kan mycket väl komma att spela en större roll i framtiden, men då krävs även en bättre samordning med socialkontor ekonomi för att få fler deltagare till verksamheten.

Kommunen kommer fortsättningsvis att lägga de ekonomiska resurser som krävs på motiverande verksamhet då vi ser att det gör nytta. Vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete med Arosdöttrarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons